Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

Сім років тому російські окупанти збили рейс МН-17

17 липня 2021 року виповнюється шоста річниця авіаційної катастрофи пасажирського літака рейсу МН-17 компанії Malaysia Airlines, що прямував за маршрутом Амстердам – ​​Куала-Лумпур.

Літак збили в районі Тореза Донецької області в зоні військових дій на Сході України.

За кількістю жертв ця катастрофа стала найбільшою в історії України. На борту лайнера перебувало 192 громадянина Нідерландів (один з них мав подвійне громадянство Нідерланди/США), 44 – Малайзії (включно з 15 членами екіпажу і двома немовлятами), 27 – Австралії, 12 – Індонезії (серед них одна дитина), 10 – Великої Британії (один з них мав подвійне громадянство Велика Британія/ПАР), 4 – Німеччини, 4 – Бельгії, 3 – Філіппін, 1 – Канади та 1 – Нової Зеландії. Всього в авіатрощі загинуло 298 осіб: 283 пасажири й 15 членів екіпажу.

Відразу після трагедії, відповідно до укладених міжнародних угод між Україною, Австралією, Бельгією, Нідерландами і Малайзією, була створена Міжнародна спільна слідча група (JIT) з питань розслідування причин катастрофи, повідомляє “Слово і діло”. 

У 2018 році слідча група визначила, що літак був збитий з самохідної установки “Бук”, що належить 53-й бригаді з міста Курська в РФ.

Сьогодні, 17 липня, у день сьомої річниці трагедії, Президент України Володимир Зеленський запевнив, що притягнення до відповідальності винних у катастрофі літака надзвичайно важливо. 

“Світ і Україна пам’ятають про 298 жертв “Малайзійських авіаліній”. Притягнення до відповідальності винних у катастрофі важливо не лише для родичів загиблих людей, а й для майбутніх поколінь”, – наголосив Президент Володимир Зеленський.

Україна уважно спостерігає за судовим процесом, який триває в Нідерландах, і сподівається на співпрацю РФ зі слідчими в цій справі задля з’ясування правди та притягнення винних до відповідальності, повідомили в Офісі Президента. 

Міжнародна спільна слідча група, до якої увійшли представники Нідерландів, Австралії, Бельгії, Малайзії та України, дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу “Бук”, який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді ППО Збройних сил РФ, дислокованій в Курську.

Вона також назвала причетними до транспортування та бойового застосування “Бука” чотирьох осіб.

Суд у Гаазі в березні 2020 року розпочав розгляд справи про збитий літак рейсу МН17.

 

Перейти до вмісту