Ви тут:
Полтавщина Сільське господарство Суспільство ТОП-новина 

Середня вартість гектару землі на Полтавщині становить 30 тисяч гривень, – Сергій Фролов

З 1 липня розпочалася одна з найважливіших реформ – відкриття ринку землі. На Полтавщині вартість 1 га землі у середньому становить 30 тисяч гривень.

Про це 2 липня на брифінгу щодо старту реформи ринку землі розповів директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Сергій Фролов.

З 1 липня 2021 року вступив в силу Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення”, який відкриває ринок землі в Україні.

“З 1 липня впроваджується ринок землі. Окрім громадян України, які є власниками земельних ділянок сільгосппризначення, а саме власники земельних паїв, право на викуп земель мають громадяни, які є засновниками фермерських господарств і отримали протягом попередніх років такі землі в розстрочку на 10 років. Під час процедури оформлення договору купівлі-продажу ціна не може бути нижчою, ніж грошова оцінка земель сільгосппризначення. На сьогодні, середня оцінка земель на Полтавщині складає 30 тисяч гривень за гектар”, – розповів Сергій Фролов.

Також директор Департаменту агропромислового комплексу ОДА наголосив, що придбання земель у приватну власність шляхом купівлі можливо, лише в обсягах не більше 100 га. З 1 січня 2024 року можуть купувати землю як громадяни України, так і юридичні особи-резиденти України – не більше 10 тис. га.

Переважне право на викуп землі є у громадян із правом постійного користування земельною ділянкою, правом довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної й комунальної власності, а також у тих, хто переоформив це право як оренду.

“На Полтавщині зареєстровано близько 2 тис. фермерських господарств, які обробляють 281 тис. га. 71% господарств мають в обробітку до 100 га, і майже половина з них — мають до 50 га”, – зазначив Сергій Фролов.

Також він пояснив, що фермерські господарства мають право викупити землі, які надані для створення фермерських господарств, без проведення аукціону.

“Викупна ціна становить на рівні нормативно-грошової оцінки. Також є можливість розстрочки викупу на 10 років та отримання права власності у перший рік після сплати першого платежу. Хто має право: громадяни, які набули земельні ділянки для ведення фермерського господарства 1991 році на праві довічного успадкування володіння землею, з 1992 по 2002 рік — на праві постійного користування та з 2002 року — які переоформили ці права у права оренди землі”, – зазначив Сергій Фролов.

Щоб оформити договір на покупку землі, яку обробляє, фермер має звернутися до ради громади, на території якої розташовані ці землі. Заявнику необхідно виготовити технічну документацію, отримати кадастровий номер і лише після цього подати заяву до громади щодо викупу земельної ділянки.

“Договір на викуп землі засвідчується нотаріально”, – наголосив Сергій Фролов.

Заступник начальника Головного управлінні Держгеокадастру у Полтавській області Людмила Остапенко поінформувала, хто не зможе купувати земельні ділянки.

“Якщо площа придбаної земельної ділянки буде перевищувати граничні розміри її конфіскують за рішенням суду. Така ділянка підлягає продажу на земельних торгах”, – наголосила Людмила Остапенко.

Також вона зазначила, що перевірку проводитимуть виключно нотаріуси, перш ніж, завірити угоду. Вони контролюватимуть та перевірятимуть за всіма реєстрами, скільки громадянин має гектарів у власності.

Крім того, під час пресконференції розповіли, чи відкриття ринку землі вплине на оренду земельних ділянок.

“На Полтавщині велика конкуренція на ринку землі. Наша область завжди вирізнялась однією з найвищих орендних плат в Україні. Однозначно, запровадження ринку землі вплине на рівень орендної плати”, – додав Сергій Фролов.

 

Перейти до вмісту