Ви тут:
Полтавщина Спорт Суспільство 

Помер відомий полтавський воротар і тренер

5 липня на 86-му році життя помер відомий полтавський воротар і тренер Станіслав Басюк.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці “Сайт уболівальників Ворскла”.

Станіслав Іванович Басюк народився 16 червня 1936 року у Полтаві. Вихованець місцевої футбольної школи «Іскра» (тренер — Юрій Вінцентик). 1954 року отримав запрошення до новоствореної команди «Колгоспник». 1956 року клуб переміг у Кубку України серед колективів фізичної культури і наступного сезону дебютував серед команд майстрів.

За інформацією wikipedia, у перший рік військової служби захищав кольори команди зі Львова. У квітні 1959 року отримали травми основний воротар ЦСК МО Борис Разинський та його дублер. За рекомендацією голкіпера «команди лейтенантів» Володимира Никанорова, Басюка терміново викликали до Москви — летів на бомбардирувальнику часів другої світової війни Іл-4.

У складі московських «армійців» провів чотири поєдинки: проти одноклубників з Ростова-на-Дону, команди «Крила Рад» з Куйбишева, московського «Торпедо» і ленінградського «Зеніту». В останньому матчі отримав тяжку травму — нападник суперників влучив ногою йому в голову. В середині наступного року став гравцем ростовської команди, але за сезон так і не провів жодного лігового матчу.

Два сезони захищав кольори клубу «Трудові резерви» з Луганська, а потім повернувся до Полтави. В шістнадцяти матчах класу «Б» 1964 року не пропустив жодного м’яча, що стало рекордом турніру. Має один з найкращих коефіцієнтів надійності серед українських голкіперів у першостях класу «Б» — 0,87 (142 пропущених м’ячів в 162 іграх).

Із січня 1977 до травня 1980 року Станіслав Басюк був тренером ФК “Ворскла”.

В полтавській дитячо-юнацькій школі працював понад сорок років. Найбільш відомими серед його вихованців є Сергій Коновалов, Євген Похлебаєв і Руслан Ротань. Протягом чотирьох років очолював «Колос», в один з найтяжчих періодів в історії полтавської команди.

У 2010 році сайт football.ua вніс його у ТОП-50 кращих гравців у історії Ворскли.

Перейти до вмісту