Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

“Полтавський рушник ХІХ – поч ХХ ст”: у Лубнах відкрили виставку

У галереї мистецтв Лубенського краєзнавчого музею імені Гната Стеллецького відкрили виставку “Полтавський рушник ХІХ – поч. ХХ ст” із колекції етнографічно-дослідницького тріо: Едуарда Крутька, Романа Володіна та Олександра Федоренка.

Як повідомили у Лубенській міській раді, виставка триватиме упродовж місяця.

Учасники виставки:

Едуард Крутько, лікар за фахом, засновник культурно-туристичного осередку та етнографічного музею з промовистою назвою «Древо». Організатор успішного, вже навіть традиційного літнього етнофестивалю «Під дідовими липами», який вже встиг стати візитівкою села. Цьогоріч фестивалю виповнюється 5 р. Едуард Крутько, не зважаючи на молодий вік, вже стиг бути відзначений як кращий студент медакадемії імені Горбачевського у Тернополі, за активну громадську діяльність і успішні культурно-освітні проєкти отримав відзнаку на честь загиблого на Майдані Олександра Капіноса та став лауреатом обласної премії імені Феодосія Рогового.

Роман Володін, громадський діяч, успішний фотограф, співзасновник освітнього проєкту для дітей у м. Лубни «Епоха». Роман понад 10 років колекціонує предмети побуту та ремесла Полтавщини. Цікавиться історією будівництва традиційного житла, зокрема саманного будівництва, очеретяні дахи.Спільно з Едуардом Крутьком бере участь в експедиціях Зіньківщиною, Миргородщиною, а ще – Гадяч, Сорочинці та Велика Багачка.

Олександр Федоренко – молодий лікар-ветеринар, родом із Гребінківського району. Колекціонувати старожитності почав відносно недавно, але в планах розширювати горизонти пошуків. У соцмережах можна відстежувати його діяльність, оскільки для популяризації своєї діяльності він створив офіційну сторіночку під символічною назвою «Гарус».  На сьогодні має чималу колекцію рушників, сорочок, предметів побуту, які зберігаються у рідній Сербинівці.

Фото: Лубенська міськрада

Перейти до вмісту