Ви тут:
Полтавщина Сільське господарство Суспільство ТОП-новина 

Полтавщина серед лідерів України за кількістю поголів’я ВРХ та свиней

Полтавська область займає перше місце в Україні за кількістю поголів’я ВРХ та по обсягах виробництва молока в сільськогосподарських підприємствах і третє — за кількістю поголів’я свиней.

Про це повідомив на апаратній нараді 5 липня директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Сергій Фролов.

“На 1 червня в усіх категоріях господарства налічується 215 тисяч голів ВРХ, зокрема 107 тисяч — корів. У порівнянні з минулим роком, йде зменшення поголів’я ВРХ. Але така динаміка спостерігається по всій Україні. Наразі в галузі спостерігається поглиблення спеціалізацій господарств”, – зазначив Сергій Фролов.

Також він наголосив, що середня рентабельність виробництва молока складає 20%. А це значно нижче, у порівнянні з виробництвом соняшника, кукурудзи чи сої.

На сьогодні в області налічується близько 372 тисяч голів свиней. До відповідного періоду минулого року приріст поголів’я свиней склав 24 %, у сільгосппідприємствах — 43 %.

Крім того, Сергій Фролов додав, що за останні п’ять років надій молока в області зріс на 16 %. На сьогодні на Полтавщині працює 31 доїльний зал. Зокрема, у червні відкрили новий доїльний зал у Радивонівці.

“Станом на 1 липня на Полтавщині в аграрній галузі впроваджують 41 інвестиційний проєкт, загальною вартістю — 1,6 млрд грн. З них шість об’єктів — у галузі тваринництва й три — з переробки сільськогосподарської продукції. Зараз у чотирьох підприємствах триває будівництво доїльних залів”, – зазначив Сергій Фролов.

Також Полтавщина має одну із найбільших племінних баз в Україні.

“Сільськогосподарським підприємствам присвоїли 70 статусів “суб’єкта племінної справи” з розведення ВРХ, свиней, овець, коней, птиці та бджіл. Наша область лідирує за кількістю племінного поголів’я. На сьогодні, це — 32 тисячі голів, або 10 % від загальної кількості в Україні”, – додав директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА.

На сьогодні, діє обласна Програма підтримки аграрного сектору до 2027 року, якою передбачено підтримку у галузі тваринництва ФОП, сімейних фермерських господарств та кооперативних об’єднань.

“Направимо доручення до голів РДА, громад. В області діє Програма, відповідно до якої малі фермерські господарства зможуть отримати фінансову підтримку. Про неї мають усі знати та подавати свої заявки”, – зазначив голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов.

Перейти до вмісту