Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Нещасні випадки на воді: 70% загиблих вживали алкоголь

З початку 2021 року на території Полтавської області сталося 38 нещасних випадків на воді, в яких загинула 31 людина (з них троє дітей).

Приміром, минулого року в області сталось 40 нещасних випадків, в яких загинуло 38 осіб (з них одна дитина).

Більшість людей гинуть у купальний сезон — 17 осіб (з них троє дітей), у міжкупальний сезон загинуло 14 осіб. Серед загиблих фіксують найбільше чоловіків. Цього року це 70% від загальної кількості, розповів т.в.о. директора Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Віктор Стеблянко.

“Причинами цих випадків є вживання алкогольних напоїв (70%), за станом здоров’я (10%), діти (10%), інші випадки (10%). З чотирьох останніх випадків, коли рятувально-водолазна служба надавала допомогу з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, було вживання спиртних напоїв, один випадок — 70-річна людина не розрахувала сили і не допливла”, – розповів Віктор Стеблянко.

Варто зазначити, що люди гинуть, зазвичай, на непаспортизованих пляжах, які є стихійними місцями відпочинку.

У Полтавській області налічується 246 облікованих пляжів — традиційні місця, де люди купаються. З них паспортизовано 106 (27 пляжів знаходиться на території дитячих таборів).

“140 пляжів є традиційними місцями для купання, але вони є стихійними. Органи місцевого самоврядування не вживають жодних заходів, щоб їх паспортизувати, організувати чергування тощо”, – наголосив Віктор Стеблянко.

“Паспортизація пляжів — зона відповідальності органів місцевого самоврядування. Потрібно вжити лише кілька дій, щоб паспортизувати і зменшити ризики нещасних випадків на водоймах”, – звернув увагу голів громад заступник голови Полтавської ОДА Євген Греков.

На сайті Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Полтавської ОДА розміщена інформаційна пам’ятка щодо безпеки поводження на воді. Пам’ятка розроблена також і в електронному вигляді, її можна завантажити на смартфон.

Щоб не опинитися в біді, треба виконувати правила поведінки на воді:

• Не купайтеся в необладнаних для цього місцях.Відпочивайте там, де є рятувальні пости.

Вибирайте місця для купання з пологим схилом, без перешкод на дні.

• Ніколи не пірнайте в незнайомому місці, а також з човнів, гідровелосипедів, дерев, мостів та інших гідротехнічних споруд.

Не запливайте за знаки огорожі водної акваторії пляжу. Не перепливайте водоймища. Не запливайте у водорості.

Ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо не впевнені у своїх силах.

Уникайте води зі швидкою течією.

Не використовуйте для плавання такі небезпечні засоби, як дошки, колоди, камери від автомобільних шин, м’ячі та інше знаряддя,не передбачене для плавання.

Не заходьте у воду в нетверезому стані.

Не допускайте у воді грубі ігри, які пов’язані з обмеженням руху рук і ніг.

Не подавайте помилкові сигнали небезпеки, не заходьте глибше ніж по пояс, якщо ви не вмієте плавати.

Не допускайте купання дітей та не залишайте їх біля води без нагляду дорослих.

Не кидайте в районі відпочинку, особливо у воду, пляшки, банки, каміння та інше сміття.

Перейти до вмісту