Ви тут:
Медицина Суспільство 

Наслідки від COVID-19 вищі за ризики від вакцинації: пацієнти з груп ризику розповідають про свій досвід

У червні темпи вакцинування від COVID-19 в Україні значно зросли. За перший місяць літа першою дозою вакцинували майже стільки ж людей, скільки за всю весну. А за весь період кампанії провели 3 489 332 щеплень (перша доза – 2 311 690 людей, дві дози – 1 177 642) . 

Попри те, що вакцинація стала більш доступною, а саму процедуру пришвидшили, в Україні є дві серйозні довготривалі проблеми, що стосується пандемії COVID-19. Перша – помітне відставання від багатьох європейських країн за загальними показниками імунізації населення. Український центр охорони здоров’я підрахував, що з такими темпами вакцинації, Україна зможе щеплювати 70% дорослого населення через більш ніж протягом 2 років. Для формування колективного імунітету та запобігання нових спалахів пандемії – це задовго. 

Друга – упереджене та негативне ставлення до вакцинації серед багатьох громадян України. За результатами крайнього дослідження КМІС (Київський міжнародний інститут соціології), проведеного 13-15 квітня 2021 року, 52.2% опитуваних не готові вакцинуватися від COVID-19. За результатами дослідження Центру Разумкова, яке провели 21-26 травня 2021 року, цей показник зменшився – 43% респондентів та респонденток ще не мають наміру щеплюватися. 

Медіа посилюють страх та провокують підозри до щеплення від коронавірусу, адже висвітлюють випадки, які є радше винятком, аніж нормою. Або ж взагалі некоректно подають інформацію щодо вакцинації. Крім того, у фейсбуці зросла кількість та популярність антивакцинаторських груп, де поширюють неперевірену інформацію про COVID-19 та побічні дії від вакцини. 

Міфи та фейки навколо щеплення від ковіду відлякують багатьох українців та українок. Зокрема, людей з груп ризику (хронічні захворювання, онкологічні захворювання, ВІЛ тощо), яким необхідно вакцинуватися якнайшвидше. Однак вони можуть боятися побічних ефектів та погіршення стану свого здоров’я. 

За інформацією ВООЗ та МОЗ України, серед протипоказань для вакцинації від COVID-19 немає хронічних хвороб та аутоімунних розладів. Тож ВООЗ рекомендує щеплюватися людям з груп ризику, тому що вони є більш вразливими до вірусу та ускладнень після нього. 

Ми поговорили з пацієнтами й пацієнтками із захворюваннями, що належать до груп ризику про те, чому вони вирішили вакцинуватися та як себе почуваються. 

Юлія, має онкологічне захворювання (метастатична меланома), проходить лікування імунологічним препаратом Кітруда. Юлія вакцинувалася від COVID-19, адже вважає, що «ризики при захворюванні на COVID-19 набагато перевищують наслідки після вакцинування». Перед щепленням її сімейна лікарка лише уточнила, чи немає протипоказань від онколога. 

Сама вакцинація пройшла швидко, згодом Юлія відчула короткотривале погіршення стану: «У мене було підвищення температури до 38 градусів, озноб, біль у місці уколу. Тривав такий стан до двох днів». Але все минуло і Юлія почувається добре. Вона радить усім вакцинуватися, запитувати сімейних лікарів про можливість отримати залишкові дози, особливо пацієнтам з групи ризику. 

Михайло, має цукровий діабет 1-го типу.

«Вакцинувався з тієї ж причини, з якої до цього самоізолювався – хочу бути захищеним від COVID-19», – пояснює Михайло.

Він отримав докладну інформацію про можливі ускладнення від лікаря, який проводив щеплення. Після вакцинації відчував лише слабкість, однак на четвертий день почав відчувати симптоми «як COVID-19, тільки у легкій формі», відновився на 8-10 день. 

Михайло радить відпочивати після щеплення та контролювати рівень цукру в крові: «Не давайте собі навантаження, поки не пройде хоча б тиждень, пильнуйте рівень глюкози в крові, не допускайте довгих “високих цукрів”, як було в мене, що, ймовірно, “прорвало” мій імунітет».

Тетяна, інша пацієнтка з цукровим діабетом 1-го типу, зауважує: «Обов’язково вакцинуйтеся, якщо є можливість. Якщо є інші хвороби й побоювання, то зверніться до лікаря за консультацією і ні в якому разі не займайтеся самолікуванням», – радить Тетяна.  

Пацієнти та пацієнтки з ВІЛ також знаходяться у зоні ризику, тож COVID-19 може перебігати важко та з ускладненнями. Наявні в Україні вакцини є безпечними для ВІЛ-позитивних людей. Головне, проконсультуватися зі сімейним лікарем та уважно стежити за станом здоров’я.

ВООЗ та МОЗ України постійно оновлюють інформацію про вакцинацію від COVID-19, відповідно до нових досліджень. Тож якщо маєте запитання або черговий фейк пробрався до вашої стрічки новин, радимо перевіряти факти в офіційних джерелах. Не давайте маніпуляціям брати верх та шкодити вашому здоров’ю та здоров’ю близьких. 

Всю інформацію про те, де та як вакцинуватися, ви можете отримати від свого сімейного лікаря, а також на сайті Вакцинація від COVID-19 від МОЗ України. Якщо у вас є застереження по здоров’ю, будь ласка, проконсультуйтеся зі своїм лікарем та уважно стежте за своїм самопочуттям після вакцинації. Це дуже прості дії, які допоможуть зменшити хвилювання щодо побічних ефектів та збережуть вас від погіршення стану. 

Нагадуємо, що з 29 травня 2021 працюють центри масової вакцинації. Повний список центрів з адресами та режимом їхньої роботи також доступна на сайті. 

Матеріал підготовлено спільно з соціальною кампанією “Твій сімейний лікар”. Сайт та Facebook–сторінка проєкту.

Перейти до вмісту