Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині дискутували на тему взаємодії ОМС та регіональних ЗМІ

На Полтавщині дискутували на тему взаємодії ОМС та регіональних ЗМІ

Представники ОМС, органів державної влади та регіональні журналісти взяли участь в діалоговому заході, присвяченому темі взаємодії ОМС та регіональних ЗМІ для ефективної комунікації та забезпечення свободи слова.

Захід організований командою ULEAD з Європою в Полтавській області спільно з Полтавською обласною державною адміністрацією.

“Ця зустріч надасть можливість налагодити взаємодію між журналістами та представниками ОМС, а також отримати відповіді щодо правових аспектів висвітлення діяльності ОМС”, – зазначила під час вітального слова керівниця Полтавського регіонального офісу Ірина Балибіна.

На думку заступниці голови Полтавської ОДА Катерини Рижеченко, комунікація є головною складовою взаємодії між громадськістю та владними структурами, а значну роль в цьому процесі відграють перш за все журналісти:

“Кожного дня відбуваються певні події, якщо їх не висвітлює преса, то вони втрачають статус своєї важливості. Журналісти є рупором та нашими партнерами. Цей захід є прекрасною ініціативною щодо подальшої співпраці між ОМС та ЗМІ”.

Під час зустрічі говорили про взаємодію органів виконавчої влади, ОМС та регіональних ЗМІ.

“Деякі називають висвітлення діяльності піаром влади, тут я не можу погодитися. В країні відбуваються реформи, зміни, інформаційна війна – у цей час взаємодія ОМС з журналістами є вкрай необхідною. Як представник ЗМІ рекомендую громадам більше надавати корисної інформації людям: наприклад, як отримати субсидію, вакцинуватися. А також бути відкритим до ЗМІ – надавати більше інформації про вашу діяльність з конкретними фактами”, – зазначив Ігор Кужик, директор ТОВ “ТРК “ІРТ-Полтава”.

Досвідом співпраці з журналістами ділилися представники Нехворощанської, Семенівської та Щербанівської громад. Зокрема говорили про особливості висвітлення діяльності громади та інформаційний бюлетень.

Однією з тем зустрічі було й питання щодо правових аспектів висвітлення діяльності ОМС.

“Ми знаємо, що є інформація обов’язкова для оприлюднення, її перелік є в Законі України “Про доступ до публічної інформації”, а є необов’язкова. Відсутність обов’язкової тягне за собою адміністративну відповідальність. Водночас стаття 14 ЗУ “Про доступ до публічної інформації” зобов’язує оновлювати оприлюднену інформацію. I тут маємо проблему. Якщо ОМС буде закритим від громадськості, його можуть чекати репутаційні збитки. Адже сайт – це обличчя громади. Як бути?”, – прокоментував Рибалко Сергій, радник Полтавського РО з децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.

На його думку, можна визначити відповідальну особу для забезпечення доступу запитувачів до інформації або розподілити обов’язки між кількома людьми. Наприклад, начальники відділів в межах повноважень відповідають за оновлення інформації на сайті.

Своєю чергою ЗМІ могли б розглянути можливість, щоб піти назустріч громаді. Наприклад замість офіційного запиту, зв’язатися з керівником, скинути питання йому на месенджер, домовитися про дедлайни. А готову новину могли б розмістити й на своєму сайті, і на сайті ОМС. Це забезпечило б якісну співпрацю та взаємодію.

Позицію щодо правових аспектів присутні могли почути й від начальника відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Полтавській області Юрія Сулаєва та регіональної представниці Інституту масової інформації у Полтавській області Надії Труш.

Перейти до вмісту