Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Купальське свято у Гоголеве з оригінальними вишиванками, витинанками, авторськими вінками та ляльками

6 липня в с. Гоголево Гоголівської територіальної громади відбулося обласне фольклорне свято «Купальські ігри на батьківщині Миколи Гоголя». Працівники обласного Центру народної творчості та культурно-освітньої роботи Полтавської обласної ради долучилися до проведення свята, організувавши виставку творів майстрів народного мистецтва Полтавщини.

Про це повідомляє пресцентр Комунальної установи «Обласний Центр народної творчості та культурно-освітньої роботи» Полтавської обласної ради.

Сюжети купальських легенд, чарівні квіти папороті, барви і красу українського літа відобразили у своїх творах майстри народного мистецтва та живопису – учасники виставки, яка цього дня відбулася під відкритим небом.

Милував око декоративний розпис заслуженого майстра народної творчості України Євгена Пілюгіна, мальовані тарелі та кухлі Світлани Кравченко, живопис Марини Рожнятовської та Павла Черненка.

– Сьогоднішній захід продемонстрував безперервність традицій українського мистецтва та глибинний зв’язок творчості сучасних майстрів з давньою культурою рідного краю, – зазначив Голова Полтавського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Євген Пілюгін.

Традиційне вбрання українців – сорочку, що характеризується різноманітністю технік та вишуканістю орнаментики, успішно на святі продемонстрували майстри з міста Решетилівка. Серед них майстри, які вважаються носіями елемента нематеріальної культурної спадщини «Технологія виконання вишивки «білим по білому»: заслужений майстер народної творчості України Віра Забора, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Олена Коршунова, майстер художньої вишивки Марина Кісенко.

Рослинне килимарство та вишивку Полтавщини демонстрував колектив майстрів Решетилівської майстерні художніх промислів «Соломія» під керівництвом Сергія Колінченка.

Також багатий вибір вишиванок, рушників та сувенірної продукції представила фабрика народних художніх промислів України ТОВ «Леся Українка». А мистецтво художнього дереворізьблення на виставці під відкритим небом демонстрували майстри Юрій Панкевич та Сергій Тимошенко.

Родзинкою куточку майстрів народного мистецтва став показ вбрання від Валентини Новікової та Наталії Давітян. Майстрині працюють в стилі етнодизайну, їхнє вбрання вдало поєднало традицію та сучасний стиль.

– Свято «Купальські ігри» – надзвичайно гарний захід, адже це можливість не лише знаним майстрам продемонструвати свій високий професіоналізм та майстерність, а й платформа для студентів, які мають нагоду набути новий досвід, – зазначила декан факультету технологій та дизайну Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка, доктор наук Валентина Титаренко. – Також це майданчик для ознайомлення з досягненнями факультету технологій та дизайну для молоді – наших майбутніх потенційних абітурієнтів.

Всі ми знаємо, що невід’ємним атрибутом купальських гулянь є вінки з квітів та трав. Гостям свята запропонували приміряти та сфотографуватися в авторських вінках, виготовлених директором творчого культурно-освітнього центру «Артландія» Іриною Григоровою. Це викликало неабияку цікавість у присутніх, адже всі вінки додавали дівчатам привабливості та чарівності.

Не оминули увагою майстри і тему купальських легенд. Особливо чітко розкрилася ця тема у витинанках, які привезла на свято членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України Тетяна Ваценко.

– Повертаючись до легенд і оповідок навколо свята Купала, хочеться згадати про Купальські обряди, що здавна супроводжували ляльки «Купайло» та «Марена», – розповіла завідуюча відділом Обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи, заслужений майстер народної творчості України Наталія Свиридюк. – Тому доречною стала ідея провести на святі майстер-клас з виготовлення авторських вузлових та обрядових ляльок з природного матеріалу. Це стало справжнім моментом єднання творчості і мистецького запалу присутніх на святі гостей, адже саме сила мистецтва здатна обєднувати навколо себе спраглих до нового досвіду людей.

У рамках свята майстри народного мистецтва мали чудову нагоду відвідати садибу та парк у Національному музеї-заповіднику М.В. Гоголя, доторкнутися до історії та надихнутися творчістю поетичного та містичного Миколи Гоголя.

 

Перейти до вмісту