Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Депутати обласної ради прийняли низку звернень до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та центральних органів влади

Під час пленарного засідання п’ятої сесії Полтавської обласної ради восьмого скликання було ухвалено ряд суспільно-значущих звернень до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та центральних органів влади.

Зокрема, обласна рада прийняла Звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо вжиття заходів по зменшенню вартості природного газу для підприємств теплокомуненерго з метою зниження вартості теплової енергії, ініційоване постійною комісією обласної ради з питань житлово-комунального господарства, енергозбереження, будівництва, транспорту та зв’язку.

«Наразі діють тарифи на теплову енергію, послугу з постачання теплової енергії та послугу з постачання гарячої води, встановлені в листопаді 2020 року Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. В них врахована ціна на природний газ 5375,37 грн за тис. м3 (без ПДВ). Фактично вартість газу для підприємств теплокомуненерго, що передбачена з 01.06.2021 угодами з НАК «Нафтогаз Трейдінг», складає 6183,33 грн за тис. м3 (без ПДВ) і може бути значно вищою, оскільки газопостачальник застосував досить специфічну методику розрахунку обсягів споживання газу, яка дає можливість штучно занижувати реальні об’єми споживання, а потім так само штучно створювати умови для застосування «іншої» ціни на газ, більшої ніж 9000 грн за тис. м3 (без ПДВ)» – йдеться у Зверненні.

На думку депутатів обласної ради, окреслена ситуація потребує невідкладного вирішення та реагування шляхом встановлення окремої ціни для підприємств теплопостачання як оптового покупця природного газу у НАК «Нафтогаз України», що не перевищуватиме ціну, яка наразі врахована в актуальних тарифах на теплову енергію, послугу з постачання теплової енергії та послугу з постачання гарячої води, а саме 5375,37 грн за тис. м3 (без ПДВ).

Також обласна рада підтримала два Звернення, ініційованих постійною комісією з питань екології та раціонального природокористування, покликаних вирішити питання фінансування берегоукріплювальних робіт на Кременчуцькому водосховищі, попередити виникнення можливих надзвичайних ситуацій та забезпечити надійний захист від шкідливої дії вод населених пунктів і сільськогосподарських угідь.

Так, у Зверненні до Кабінету Міністрів України, Державного агентства водних ресурсів України щодо понаднормового підвищення рівня води у Кременчуцькому водосховищі, викликаного діяльністю приватного акціонерного товариства «Укргідроенерго», депутати пропонують переглянути режим експлуатації Кременчуцького водосховища з метою зменшення наповнення його водою. У документі зазначається, що пониження рівня води у 2008 році сприяло проведенню берегоукріплювальних робіт на окремих ділянках берегової смуги, загальною протяжністю 2 км за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів.

Звертаючись до Кабінету Міністрів України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, депутати обласної ради закликають посприяти у вирішені питання фінансування берегоукріплювальних робіт на Кременчуцькому водосховищі за рахунок коштів державного бюджету.

«За даними інституту «Харківдіпроводгосп» в межах с. Пронозівка Кременчуцького району середня швидкість просування берегової смуги у напрямку суші становить 5 м за рік, в результаті чого вже зруйнована круча наблизилась до присадибних ділянок та житлових будинків громадян. Особливої уваги потребує ділянка берега поблизу гори «Пивиха» Кременчуцького району Полтавської області, що відноситься до природного заповідника державного значення», – наголошують депутати.

Окрім цього, було також підтримано інші звернення, що стосувалися запровадження змін до системи призначення субсидій, спрощення організації та проведення процедур закупівель сільськими, селищними радами, міськими територіальними громадами тощо.

Перейти до вмісту