Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

АМУ закликає громади долучитись до боротьби з тіньовою зайнятістю

З 1 липня в Україні стартувала інспекційна кампанія «Виходь на світло» для виявлення неоформлених трудових відносин у суб’єктів господарювання усіх форм власності та видів господарської діяльності.

Кампанію щороку проводить Державна служба України з питань праці за участі органів державної влади та органів місцевого самоврядування для подолання незадекларованої зайнятості, про це повідомили у пресцентрі ініціативи “Децентралізація”.

Так, за різними підрахунками, частка працівників, які працюють без оформлення трудових договорів та не сплачують податки, складає 25-30%, залежно від регіону, галузі, кваліфікації роботи тощо. За останніми оприлюдненими даними на офіційному сайті Державної служби статистики України, кількість неформально зайнятого населення становить 3237,8 тисяч осіб (21% від загальної кількості зайнятого населення, тобто кожен п’ятий), з яких зайнятість у неформальному секторі економіки становила 56% від загальної кількості осіб, які зайняті неформально, тобто 1813,9 тисяч осіб.

 Асоціація міст України закликала органи місцевого самоврядування посилити:

  • інформаційну роботу суб’єктів господарювання та найманих працівників стосовно неприпустимості використання незадекларованої праці;
  • реалізацію повноважень, визначених підпунктом 5 пункту «а» частини першої статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (звернення до відповідних органів державної влади про порушення суб’єктом господарювання законодавства про працю та зайнятість населення).

З інформаційними матеріалами інспекційної кампанії «Виходь на світло» можна ознайомитись на сайті Держпраці за посиланням.

Перейти до вмісту