Ви тут:
Суспільство Україна 

АМКУ перевіряє можливу змову на ринку електроенергії

Антимонопольний комітет України (АМКУ) перевіряє можливу змову на ринку електроенергії у зв’язку зі значним коливанням обсягів купівлі-продажу на ринку “на добу наперед” (РДН) 2 липня

Про це повідомиляє пресслужба АМКУ.

Згідно з повідомленням, АМКУ за власною ініціативою розпочав дослідження наявності чи відсутності ознак порушень законодавства про захист економічної конкуренції на ринку електроенергії у зв’язку зі значними коливаннями обсягів купівлі-продажу на ринку “на добу наперед” (РДН).

У пресслужбі зазначили, що, за даними веб-порталу держпідприємства “Оператор ринку”, обсяги торгів на РДН за 2 липня склали 58 377,20 МВт/год, що на 35,5% менше, ніж у попередній день. Водночас середньозважена ціна на РДН у цей день становила 151,82 грн/МВт-год, що на 22,2% менше, порівняно з 1 липня.

Крім того, на РДН у торговій зоні “ОЕС України” середньозважена ціна 2 липня зменшилася на 28,69% порівняно з 1 липня та склала 1 034,52 грн/МВт-год без ПДВ.

У пресслужбі також зауважили, що на офіційному сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) також повідомляється про різке зменшення ціни на електроенергію на РДН у перші дні липня через виведення попиту на ринок двосторонніх договорів. Відтак, обсяг РДН у цей день зменшився на 32 293 МВт/год, або на 40%. Внаслідок цього середньозважена ціна РДН зменшилася на 29% – до 1034,5 грн/МВт-год.

“На думку фахівців Антимонопольного комітету, до цих наслідків могла призвести синхронна поведінка певних учасників ринку електроенергії. Вона ж могла вплинути й на зниження ціни на РДН через зменшення попиту”, – зазначили в АМКУ, додавши, що схожі дії окремих учасників ринку відбуваються періодично, а отже – можуть бути умисними.

Так, синхронність і періодичність таких дій призводять до зниження ціни на ринку РДН через зменшення попиту або до її підвищення – шляхом зменшення пропозиції та збільшенням попиту. Це призводить до зміни структури ринку, в тому числі – рівня конкуренції на ньому.

В АМКУ зазначили, що це може свідчити про наявність ознак порушення законодавства у виглядіі антиконкурентних узгоджених дій на ринку електроенергії.

Перейти до вмісту