Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

6 і 8 грн: у Полтаві підвищили вартість проїзду у громадському транспорті

У Полтаві підвищили вартість проїзду у громадському транспорті – тролейбусах та автобусах.

Відповідне рішення прийняли на засідання виконавчого комітету Полтавської міськради 15 липня.

Міський голова Полтави Олександр Мамай навів порівняльну таблицю вартості проїзду в інших обласних центрах.

“Це питання вивчаємо вже кілька місяців, часу було достатньо. У Тернополі, приміром, тролейбуси по 6 грн, а з карткою тернополянина 5 грн. Автобуси по 7 грн. Що стосується якості перевезень, подивимось з вами після того, як підвищимо тарифи. Усі маршрути в обласних центрах однакові. Рівне — 6 грн, Луцьк – 5 грн, Запоріжжя – 6 грн, Хмельницький – 6 грн, Чернівці – 6,40 , Миколаїв -6 грн, Київ – 8 грн, це тролейбуси. А в Дніпрі вартість проїзду у маршрутках зросли від 8 до 12 грн. У Львові тролейбус і автобуси по 10 грн”, – розповів Олександр Мамай.

Депутат Полтавської міськради Юліан Матвійчук зазначив, що у вартість проїзду попередньо потрібно закладати диференційований тариф.

“Ми піднімаємо до 8 грн в автобусах без диференційованого тарифу. Це коли компанія встановлює у транспорті валідатори, запроваджують картку полтавця і підвищують тариф на 1-2 грн за рахунок обслуговування цих валідаторів. Робиться логістичний центр для відстежування пільгових категорій, навантаженість і вивчення рентабельних чи нерентабельних маршрутів. У нас зараз виходить 8 грн автобус без диференційованого тарифу. Тому хочемо, щоб цей проєкт рішення зняли з порядку денного, або вже ввести диференційований тариф, щоб полтавці побачили реальну ціну на проїзду. Якщо про валідатори будемо говорити пізніше, тариф ще більше зросте. У Тернополі 6 грн тролейбуси вже з диференційованим тарифом”, – закцентував Юліан Матвійчук.

Олександр Мамай відповів, якщо вартість проїзду і буде підвищуватись, то знову це питання розглядатимуть на виконкомі.

“Тариф поки що далі зростати не буде. Якщо будемо підвищувати ціну, то знову буде регуляторний акт і винесений на виконком. Електронний квиток вводити будемо, так само буде картка полтавця і диференційований тариф. Після того, як буде введений електронний квиток, та компанія-переможець буде брати 10%. Якщо тариф 6 грн, то братиме 60 копійок, а від 8 грн — то 80 копійок”

Депутат Полтавської міськради Вадим Ямщиков зазначив, що від підвищення тарифу не змінитися якість перевезень. Зрештою, виконком проголосував за підвищення тарифів на проїзд.

Нагадаємо, у Полтаві під стінами міськради перед початком засідання виконкому мітингували проти підвищення проїзду у громадському транспорті.

Тож, скільки полтавцям доведеться платити за проїзд?

У тролейбусах вартість проїзду зросла до 6 грн (було 3 грн). Вартість квитка тривалого користування складатиме: для учнів шкіл – 90,00 грн на місяць; для студентів денної форми навчання – 120,00 грн на місяць; для громадян – 240,00 грн на місяць; для службових поїздок працівників підприємств, установ та організацій – 360,00 грн на місяць.

Разовий проїзд в автобусі коштуватиме 8 грн (було 5 грн), а для учнів та студентів (за наявності учнівського та студентського квитка) в автобусах “Полтаваелектроавтотранс” вартість проїзду складе 6 грн.

Нагадаємо, 4 червня у Полтаві відбулись громадські обговорення щодо підвищення цін на проїзд у громадському транспорті. За словами начальника КП “Полтаваелектроавтотранс” Євгенія Зайцева, такі тарифи (8 грн в автобусі та 6 грн в тролейбусі) є економічно обґрунтованими.

Нові тарифи вступлять в дію з дня, наступного за днем опублікування цього рішення у газеті “Полтавський вісник”.

Перейти до вмісту