Ви тут:
Освіта Полтавщина Суспільство 

100-річчя Кременчуцького університету відзначатимуть на державному рівні, – нардеп

У 2021 році Кременчуцькому університету імені Михайла Остроградського виповнюється 100 років.

Верховна Рада підтримала проєкт Постанови ​​про відзначення ювілею закладу вищої освіти, повідомив на своїй сторінці у фейсбук народний депутат України з Полтавщини Олексій Мовчан.

“Сьогодні він є центром освіти, науки і культури, де формується інтелігенція Полтавської області. Університет знаний як в Україні, так і далеко за її межами та відзначений високими позиціями у національних та міжнародних рейтингах”, – написав нардеп.

Кабінет Міністрів утворить організаційний комітет з підготовки до святкування річниці, який затвердить план заходів щодо відзначення цієї дати на державному рівні.

Довідково. У Кременчуці перший вищий навчальний заклад був заснований у 1921 році. Це були Кременчуцькі вищі педагогічні курси з українською мовою викладання. За правовим статусом їх прирівняли до технікумів, що вважалися вищими навчальними закладами. Пізніше з 1925 року курси реорганізовуються в Кременчуцький педагогічний технікум, у якому на денному та вечірньому курсах та трьох відділеннях: дошкільному, шкільному та комуністичного дитячого руху готували вихователів дитячих дошкільних закладів, учителів молодших класів та піонервожатих. У березні 1939 року було прийняте рішення про реорганізацію учительського інституту в педагогічний. На вересень 1940 року в учительському інституті навчалось за денною та заочною формами навчалось 942 студенти. У педагогічному інституті на першому курсі – 208 студентів. Працювало більше 100 викладачів, серед них два професори.

Таким чином, перший вищий навчальний заклад в місті Кременчук існував з вересня 1921 року по червень 1941 року. Нажаль, друга світова війна перервала процес розвитку вищої освіти міста. І тільки у 1960 році вища освіта і місті почала відновлюватись створенням загальнотехнічного факультету Полтавського інституту інженерів сільськогосподарського будівництва, повідомляють на сайті вишу.

Перейти до вмісту