Ви тут:
здоров’я Полтавщина Суспільство 

Здорове харчування – це любов та повага до себе, – дієтолог Полтавської обласної лікарні

З нагоди Дня здорового харчування і відмови від надмірностей у їжі лікар-дієтолог, завідувачка гастроентерологічним центром КП “Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В.Скліфосовського Валентиною Петренко розповіла про тонкощі здорового харчування.

  • Валентино Панасівно, чому кількість людей із надмірною вагою збільшується?

  • Причини цього криються в найрізноманітніших сторонах нашого життя. Шкідливі харчові звички, психологічна залежність від їжі, різноманіття суперечливих відомостей про користь і шкоду тих або інших продуктів. А ще – відмова від сніданку, обідній перекус на бігу, щедра пізня вечеря…

Нерідко ми їмо не тому, що голодні або потребуємо поживних речовин, а тому, що незадоволені життям, не можемо знайти кращого способу заспокоїти себе в стресовій ситуації. Тобто їжа служить задоволенню не фізіологічної, а емоційної потреби: в любові, безпеці, прийнятті, емоційному задоволенні.
Все це дуже несприятливим чином позначається на здоров’ї. Зростає кількість захворювань, пов’язаних з ожирінням. Збільшується також кількість шарлатанів і ділків, які наживаються на прагненні людей схуднути. Віра в чарівні пігулки і напої, у швидке та легке позбавлення від нажитої роками зайвої ваги часто призводить не лише до втрати грошей, викинутих на вітер, а й до непоправної шкоди здоров’ю.

За оцінками лікарів, близько 90% усіх існуючих захворювань беруть свій початок від неправильного харчування і пов’язаного з ним порушення роботи органів травлення. Надмірності у їжі створюють несприятливі умови для роботи практично всіх систем внутрішніх органів та призводять до ожиріння. Ожиріння – хронічне, багатопричинне й багатофакторне захворювання, яке характеризується надмірним накопиченням жиру в організмі людей. При цьому часто розвиваються супутні захворювання – артеріальна гіпертензія, ішемічна хвороба серця, порушуються функції ендокринної системи. Основними причинами ожиріння є висококалорійна їжа, яка переважає добові енергетичні витрати, надмірний вміст жирів у раціоні та низький рівень фізичної активності на фоні генетичної схильності.

  • Що означає термін «здорове харчування»?

  • Раціон будь-якої людини повинен бути обов’язково збалансований за основними елементами: білками, жирами, вуглеводами, вітамінами й мінералами, а також задовольняти потреби людини в речовинах залежно від характеру її діяльності та кількості енергії, що витрачається. Для здорового та збалансованого харчування я рекомендую виключити з меню висококалорійні продукти. Овочі та фрукти повинні становити основну частину прийому їжі. Надавайте перевагу цільнозерновим продуктам. Цільні й неочищені зернові – ячмінь, зерна пшениці, вівсянка, гречка, неочищений рис і продукти, виготовлені з них. Обирайте корисні рослинні олії, такі як оливкова, рапсова, кукурудзяна, соняшникова. Пийте достатньо рідини. Будьте активні – активність важлива для контролю ваги.

Здорове харчування – це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах. Це любов та повага до себе. Тому потрібно більш свідомо ставитись до того, що ми споживаємо.

  • Як найменш безболісно позбутися шкідливих харчових звичок?

  • Поступово додавайте у щоденний раціон салати із сирих різнокольорових овочів. Використовуйте оливкову олію (при невисоких температурах) для приготування їжі. Але краще їжу не смажити, а тушкувати, запікати.

Включіть до раціону здорові перекуси із сухофруктів, горіхів, яблук, ягід.

Снідайте нежирним супом, салатом або кашею;

Їжте 3-4 рази на день невеликими порціями – повільно, ретельно пережовуючи.

Їсти бажано в один і той самий час, але не пізніше ніж за три години до сну.

Замініть інгредієнти страв на менш калорійні: майонез – на йогурт, цукор – на мед, цукерки – на сухофрукти тощо.

Активний спосіб життя має відомі переваги у забезпеченні здорового довголіття. Щоденні, улюблені вами види фізичної активності є найкращим варіантом дозвілля. Будьте здорові.

Перейти до вмісту