Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

За перше півріччя 2021 року на Полтавщині в межах малої приватизації відбулися успішні аукціони по 15 об’єктах

Приватизація – це не лише разові надходження коштів до державного бюджету. Передусім це інструмент залучення інвестицій у модернізацію активів та створення нових робочих місць.

За інформацією Регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській та Сумській областях, в нашому регіоні є тисячі непрофільних об’єктів державної власності: окремі будівлі та приміщення, єдині майнові комплекси й об’єкти незавершеного будівництва. Це все – об’єкти для розвитку малого і середнього бізнесу.

В 2021 році включені до приватизації 37 об’єктів державної власності, розташовані на території Полтавської області, з них:

  • єдині майнові комплекси державних підприємств – 3 об’єкти;
  • окреме майно – 32 об’єкти;
  • об’єкти соціально-культурного призначення – 1 об’єкт;
  • об’єкти незавершеного будівництва – 1 об’єкт.

За перше півріччя відбулися успішні аукціони по 15 об’єктах державної власності. Загальна сума запропонованих переможцями цін становить 114 мільйонів гривень. Однак після аукціону ще потрібен час на підписання договору (іноді це триває протягом місяця), а потім ще на сплату коштів. Тому до держбюджету вже перераховано 10 391 500 гривень, а найближчим часом повинно надійти ще 103 608 500 гривень.

«Нині на Полтавщині готують до приватизації ще 14 об’єктів державного майна, – повідомив заступник голови облдержадміністрації Євген Греков. – Область стала третьою в рейтингу регіонів за залученням інвестицій від приватизації у травні. Протягом минулого місяця в області провели чотири аукціони на загальну суму 85,2 мільйона гривень».

Євген Греков зазначив, що в області є певна кількість непродуктивних активів, які за умови залучення інвестиційних коштів можуть ефективно використовуватися. Ці активи передаватимуть через онлайн-аукціони, щоб забезпечити зручність і прозорість процесу.

«На засіданнях робочої групи з питань ефективного використання державного майна, яка створена при ОДА, порушуємо питання подальшої долі непродуктивних активів. Останні за умови залучення інвестицій можуть ефективно застосовуватися. Єдиний правильний шлях їх передачі інвесторам – на прозорій основі, через онлайн-аукціони, – додав Євген Греков. – В області за результатами перевірок Регіональним відділенням виявлені 109 об’єктів загальною площею понад 25 тисяч квадратних метрів, які не використовуються або використовуються не за призначенням. Всього проінспектували 285 об’єктів. Завдяки спільній роботі облдержадміністрації та територіального підрозділу Фонду держмайна до останнього від органів управління надійшли пропозиції на приватизацію 60 об’єктів державного майна, які вони не використовували. Зокрема, 37 об’єктів уже включені до переліку на приватизацію».

«Одне з ключових завдань, яке стоїть перед Фондом державного майна України та його регіональними відділеннями – залучення інвестицій через приватизацію. Наше відділення працює відкрито, прозоро, зрозуміло. Ми всіляко намагаємось підтримати заінтересованість покупців, проводимо зустрічі з підприємцями, орендарями, онлайн-конференції, максимально поширюємо інформацію на ресурсах відділення, у засобах масової інформації, – зазначив в.о. начальника Регіонального відділення Фонду державного майна України по Полтавській та Сумській областях Дмитро Михайленко. – Дізнатися про актуальні на Полтавщині аукціони можна на офіційних сайтах Фонду державного майна України, privatization.gov.ua та на сторінках Регіонального відділення у фейсбуці та телеграм-каналі. Усі зацікавлені взяти участь у зустрічах, організованих Регіональним відділенням, можуть слідкувати за оновленням інформації на зазначених сторінках. Також на цих ресурсах постійно презентуємо об’єкти, виставлені на аукціони, й розглядаємо основні питання приватизації».

Нагадаємо, найближчі аукціони в межах малої приватизації заплановані на 25 червня. Торги відбудуться по трьох об’єктах у Зінькові, Кобеляках і Вергунах Хорольської територіальної громади.

 

Перейти до вмісту