Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

Які аналізи можна зробити безкоштовно в амбулаторних умовах: перелік

Аналізи, які потрібні для діагностики та визначення схеми лікування, є складовою медичної допомоги. Окремого медичного пакету з аналізами немає, але більшість з них передбачені у інших пакетах.

Про це розповіли у Національній службі здоров’я.

Наприклад, первинної, амбулаторної та стаціонарної медичної допомоги тощо. Розповідаємо, які лабораторні аналізи передбачені у пакеті “Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах”

– Загально-клінічні та біохімічні

Це, наприклад, такі як розгорнутий аналіз крові, визначення групи крові і резус фактору, біохімічний аналіз крові (мова про печінкові, ниркові проби, ліпідний профіль та багато інших показників), ревматологічні та гострофазові показники, коагулограма, глюкоза, загальний аналіз сечі, копрологічні дослідження, в тому числі – на гельмінтів тощо.

– Бактеріологічні дослідження по типу різноманітних бакпосівів

Зокрема, бакпосів крові на стерильність, калу – на патогенну та умовно-патогенну флору, на стафілокок, а також бакпосів шкірних покривів, на збудники дифтерії, на грибкову флору та інші дослідження.

– Імунологічні дослідження для виявлення та контролю за інфекційними  – гепатит, сифіліс, антитіла до ВІЛ, туберкульоз, COVID-19, а також інфекції, що передаються статевим шляхом та неінфекційними – імуноглобуліни А, Е, M, G, імунограма та ін. захворюваннями.

– Гістологічні дослідження матеріалу, отриманого після біопсії

– Гормональні дослідження  – тироксин (Т4 загальний, Т4 вільний), трийодтиронін (Т3 загальний, Т3 вільний), інсулін, кортизол (гідрокортизон) тощо.

– Цитологічні, молекулярно-генетичні та інші дослідження відповідно до потреб пацієнтів та призначень лікаря.

Подивитись весь перелік можна на сайті НСЗУ у розділі “Вимоги ПМГ-2021”.

Переходьте за посиланням, шукайте пункт 10 “Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах”.

Далі відкривайте файл під назвою “Специфікація надання медичної послуги”. У вордівському документі побачите весь обсяг медичних послуг, який медичний заклад зобов’язується надавати за договором з НСЗУ.

Що ще важливо знати

Не в кожній поліклініці чи лікарні, яка має контракт з НСЗУ за напрямом амбулаторної допомоги можна здати виключно всі аналізи з переліку. Адже лікарня надає той обсяг медичних послуг, який властивий закладу відповідно до напряму надання медичної допомоги та галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

Наприклад, у жіночій консультації пацієнти мають безоплатно здати усі призначені лікарем-гінекологом аналізи. Але такий заклад не зробить бакпосів на збудники дифтерії. Отримати цей аналіз можна в іншому закладі, який уклад договір з НСЗУ і має відповідні потужності. Тож щоб уточнити можливість зробити певне обстеження пацієнту потрібно зателефонувати до конкретної поліклініки.

Перейти до вмісту