Ви тут:
Суспільство Україна 

В Україні відзначається День батька

День батька в Україні офіційно визначений із 8 травня 2019 року, коли Кабінет Міністрів України схвалив Указ Президента України «Про День батька».

Запропонували ввести цей день в Україні представники МГО «Міжнародний Центр Батьківства», започаткувавши у жовтні 2006 р. Громадську ініціативу «День Батька». У рамках цієї ініціативи зібрано 10 тис. підписів від громадян під листом до Президента України зі пропозицією ввести День Батька на державному рівні. Також 2007 року було проведено у Львові, Кіровограді та Дніпрі регіональні громадські форуми представників державних, громадських і релігійних організацій «Роль чоловіка як батька в сім’ї та суспільстві».

18 вересня 2008 року за підтримки Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту — Перший усеукраїнський громадський форум у Києві в Жовтневому палаці. У форумі взяли участь близько 500 учасників від 57 громадських організацій, 23 представники малого та середнього бізнесу, 18 релігійних організацій та об’єднань, 12 представників ЗМІ. На форумах учасники обговорювали ідеологічну складову наявності такого свята. Було визнано, що для українського суспільства важливо повернутися до моделі доброго батька, що:

• відповідає за збереження життя дитини від її зачаття;
• у партнерстві з мамою бере активну участь у вихованні;
• забезпечує сім’ю матеріально, та в такий спосіб, щоб був час на розвиток здорових стосунків у сім’ї;
• виховує дітей на засадах високої моралі своїм особистим прикладом.

Ідея введення Дня Батька була широко підтримана громадськістю та висвітлена в ЗМІ. Того ж 2008 року МУСМС у співпраці зі громадськістю підготувало проєкт указу Президента України «Про день батька», що було схвалено Гуманітарним урядовим комітетом при Кабінеті Міністрів України. У грудні 2008 року КМУ, посилаючись на фінансову кризу, відклав ухвалення рішення з ряду указів до покращення економічної ситуації в країні. Серед них був і згаданий указ.

Ураховуючи ситуацію, за ініціативою МГО «Міжнародний Центр Батьківства», від імені представників громадських і релігійних організацій учасників Першого всеукраїнського форуму, Всеукраїнський громадський комітет із підтримки сім’ї та відповідального батьківства, 18 вересня 2009 року під час пресконференції в УНІАН, оголосив третю неділю вересня Всенародним Днем Батька в Україні.

У 2013 році впровадження Дня Батька стає одним із завдань виконання Державної цільової соціальної програми підтримки сім’ї до 2016 року, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 15.05.2013 № 341.

На виконання зазначеної програми Мінсоцполітики України було розроблено та погоджено з центральними органами виконавчої влади проєкт Указу Президента України «Про День батька», який запропоновано відзначати щороку у третю неділю вересня. Зазначений проєкт указу 23 вересня 2013 року було схвалено урядом України та направлено на розгляд Президентові України (лист Кабінету Міністрів від 04.10.2013 № 12561/0/2-13).

Упровадження Дня батька вноситься в проєкт рішення як рекомендація до Президента України від парламентських слухань «Сімейна політика України — цілі та завдання» від 17 червня 2015 року.
Гуманітарний комітет Адміністрації Президента України опрацював цей проєкт і дав йому позитивну оцінку.
8 травня 2019 року Кабінет Міністрів України схвалив указ Президента «Про день батька», а 18 травня Президент України Петро Порошенко підписав цей указ.

Перейти до вмісту