Ви тут:
Суспільство Україна 

Український інститут нацпам’яті та “Вікімедія Україна” оголосили “Місяць історії української незалежності” у Вікіпедії

Український інститут національної пам’яті у партнерстві з громадською організацією “Вікімедіа Україна” ініціював марафон зі створення та покращення у Вікіпедії статей, які висвітлюють історію України впродовж останніх 30 років. Марафон присвячений 30-річчю незалежності.

Запрошують всіх, хто цікавиться історією, або є експертом у різних темах, дотичних до історії незалежної України, та загалом усіх охочих долучатися до марафону. Для участі потрібно лише бути зареєстрованим у Вікіпедії, повідомляють в Українському інституті нацпам’яті.

Цим марафоном прагнуть збільшити у Вікіпедії кількість якісних статей, які всебічно розкриватимуть останні 30 років буття української держави після відновлення нею незалежності у 1991 році. Результат ініціативи буде корисним для дуже широкої аудиторії, адже всі ми час від часу шукаємо інформацію у Вікіпедії.

“Місяць історії української незалежності” триває з 24 червня до 24 липня. Після завершення марафону всі активні автори отримають подарунки від організаторів. Особливими подарунками відзначимо п’ять найактивніших учасників та учасниць, а також тих авторів, чиї статті отримають статус «доброї» чи «вибраної».

У межах проєкту можна писати нові та поліпшувати наявні статті на будь-яку тему в межах загальної тематики марафону. Проте ми також пропонуємо авторам звернути увагу на такі тематичні напрямки:

-Ключові події з історії незалежної України

-Ключові досягнення (наукові, спортивні, культурні явища) незалежної України

-Історія державних інституцій незалежної України (з точки зору розбудови демократичного суспільства)

-Історія реформ

-Національна пам’ять / політика національної пам’яті: важливі об’єкти, пам’ятні дати, меморіальні практики, культура пам’яті

-Українська політична нація

-Історія національних меншин та корінних народів в незалежній Україні (організаційна складова, політичний і культурний розвиток тощо)

-Історія громадянського суспільства незалежної України

-Зміни в публічному просторі за останні 30 років (наприклад, створення нових об’єктів, громадських просторів, демонтаж радянської та поява нової символіки в українських населених пунктах)

-Історія протистояння з Росією після здобуття Україною незалежності

-Найкращі статті / книги з української історії, що були написані в роки незалежності

-Найкращі іноземні видання (видання іноземних авторів) про Україну та її історію

-Статті про видатних українських діячів, які реалізували себе упродовж 30 років незалежності України

-Історія державних нагород, національної валюти та поштових марок (філателії)

Детальна інформація про умови, вимоги до статей та призи – на сторінці марафону у Вікіпедії.

Перейти до вмісту