Ви тут:
Суспільство Україна 

Україна готується до візиту Вселенського патріарха Варфоломія

В офіційній резиденції Предстоятеля Православної церкви України – Блаженнішого Епіфанія, що на території Михайлівського Золотоверхого, презентували книгу “Варфоломій. Апостольська місія. Пророче бачення”.

Це перша подія з цілої низки заходів до приїзду Вселенського Патріарха, яка має відбутися на тридцяту річницю незалежності. Про це йшлося у програмі “Вечір з Миколою Княжицьким”, – повідомляє “Еспресо. Захід“.

Його Святість вже був в Україні – у 2008 році, але вперше приїде на канонічну територію української автокефальної церкви. Книжка – це спосіб краще пізнати одного з кращих богословів нашого часу, каже глава ПЦУ Блаженніший Епіфаній.

Українці тільки відкривають для себе постать Варфоломія. Про її глобальність свідчать гості, що прийшли на презентацію книжки – представники інших конфесій. Для греко- та римо-католиків патріарх Варфоломій – не конкурент, а насамперед брат в Христі. Також Патріарха Варфоломія називають “зеленим патріархом”, оскільки він є активним захисником довкілля.

Віталій Кривицький, єпископ Києво-Житомирської дієцезії РКЦ про Патріарха Варфоломія розповідає: “Він запрошує насправді кожного з нас виходити зі свого маленького світу і провадити діалог, який не заповнює час нудьги. Але він насправді може лікувати, загоює рани. Цей діалог знаходить нові шляхи, за якими людям треба далі прямувати”.

Своя історія стосунків з Його Святістю Варфоломієм є і в митрополита Епіфанія. Колись давно саме його слова про особливу місію тоді ще мирянина Думенка виявилися пророчими.

“І коли я залишився наодинці, мав таку можливість поспілкуватися – патріарх запитав, звідкіля я вивчив грецьку мову, що нею спілкувався безпосередньо з ним. Я взяв благословення і патріарх сказав про те, що ви повинні повернутися в Україну, і Господь покладе на вас велику відповідальність!”, − ділиться Блаженніший Епіфаній.

Блаженніший Святослав, глава УГКЦ переконаний, що презентація цієї книги українською мовою є один із кроків приготування релігійного середовища, громадського середовища, державного, до візиту його святості Варфоломія до України з нагоди 30-ї річниці Незалежності нашої держави.

А митрополит Епіфаній додав: “Ця книга є мозаїчним образом, в якому з окремих поглядів на особу і діяльність Вселенського патріарха Варфоломія для читача складається глибока об’ємна картина постаті нашого з вами сучасника. Предстоятеля церкви-матері, ієрарха, лідерство і прозорливість якого, мужність та непохитність дозволили розв’язати так зване українське питання – довершити практично столітній шлях боротьби включення Православної церкви України до диптиха помісних православних церков”.

Екзарх Михаїл (Аніщенко) своєю чергою зауважив, що це видання є одним з тих, що надихатимуть. Також він переконаний, що книга призначена насамперед молоді. Зокрема, для того, щоб молоді люди бачили, чого можна досягти у житті. “Докладаючи зусиль відповідних, здобуваючи освіту, йдучи до своєї мети – всього можна досягти. Отже, це надієгенеруюче книга, яка може стати поштовхом для багатьох молодих людей “, − додав Екзарх.

Перейти до вмісту