Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві презентували регіональний профіль громадського здоров’я

11 червня у Полтавському державному медичному університеті відбулись круглий стіл та пресконференція за участю викладачів та студентів здобувачів освіти ІІ-го магістерського рівня освітньо-професійної програми «Громадське здоров’я».

Про це повідомили в КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради».

Керівник навчально-наукового медичного інституту ПДМУ Жанна Кундій ознайомила учасників з головними аспектами I-го рівня реалізації Програми підготовки фахівців з громадського здоров’я, який завершується у 2021 році. Він засвідчив суттєвий попит на фахівців нової формації у системі охорони здоров’я.

Гарант освітньо-професійної програми Громадське здоров’я, завідувачка кафедри соціальної медицини, організації та економіки охорони здоров’я з біостатистикою Ірина Голованова розповіла про плідну співпрацю з КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради».

Під час презентації Регіонального Профілю Громадського Здоров’я в.о. директора КП «Полтавський обласний центр громадського здоров’я Полтавської обласної ради» Ніна Дурдикулиєва детально охарактеризувала показники, що значно перевищують загальнонаціональне значення та є одними із найкращих в Україні.

За словами Ніни Іванівни, в області спостерігаються досить серйозні проблеми щодо напрямку злоякісних новоутворень як серед дорослого населення, так і серед дитячого. Рівень смертності у дорослих та рівень захворюваності у дітей на злоякісні новоутворення є одним із найвищих в країні. Серед чоловічого населення області спостерігаються певні проблеми щодо показника захворюваності на злоякісні новоутворення легень, трахеї, бронхів, який також має досить високе значення в цілому по Україні.

У порівнянні з іншими регіонами та в цілому в країні, область має один із найвищих значень щодо рівня абортів. А це впливає на приріст населення, фізичне та психічне здоров’я жіночого населення.

На Полтавщини один із найнижчих рівнів захворюваності населення на СНІД, вірусний гепатит С та поширеності вірусного гепатиту В. Але ситуація щодо кількості психічних розладів населення через вживання опіоїдів серед диспансерної групи потребує уваги.

Область має один із найкращих рівнів охоплення населення вакцинацією відповідно до Календаря щеплень, зокрема проти Гепатиту В та Поліо-3 до 1 року, тощо.

Учасники круглого столу та пресконференції обговорили проблемні питання та оптимальні шляхи їх вирішення.

У підсумках зустрічі було зазначено на необхідності об’єднання зусиль всіх інституцій, як державних так і неурядових, для запобігання хворобам, покращенню якості та збільшення тривалості життя населення області.

Перейти до вмісту