Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Мистецькій галереї Музею гончарства відкрили виставки трьох майстринь

Три абсолютно різні особистості – Ірина Мирко, Зінаїда Близнюк і Наталя Кормелюк, які співіснують завдяки безмежній любові до гончарного мистецтва, у Мистецькій галереї Центру популяризації гончарської спадщини України презентували персональні виставки.

Три талановиті мисткині показали, як, надихнувшись творчістю Гончарної столиці України, абсолютно по-різному творять.

Ірина Мирко “Квіти моєї душі”

Малювальниця Ірина Мирко приїхала до Опішного з Чернівецької області навчатися в училищі, що було при заводі «Художній керамік». Вона щиро перейнялася місцевою традицію оздоблення глиняних виробів.

Нині вона одна з провідних малювальниць Гончарної столиці України. Її мальовка є своєрідним виявом сучасного розвитку опішненської традиції.

На виставці представлено унікальні твори, декоровані талановитою малювальницею.

Зінаїда Близнюк “Отрута”

У Національному музеї-заповіднику українського гончарства в Опішному Зінаїда працює сім років. Вона не наблизилася до традиційної опішненської кераміки, бо працює в цілковито іншому стилі. Абсолютно сучасна художниця-керамістка уявляє світ не так, як народний майстер. Її нинішня виставка є цьому свідченням.

Нетипові образи, незвична подача експозиції, захоплююча концепція – усе це поєдналося в “Отруті”  Зінаїди Близнюк.

Наталя Кормелюк “Два береги однієї ріки”

Американка українського походження з 2017 року стала надзвичайно близькою кожному співробітнику Музею-заповідника. Прилетівши з далекого Роквілю (Меріленд, США), Наталя підкорила своєю щирістю й безмежною любов’ю до України. Тонко поєднуючи традиції українського мистецтва з сучасною академічною керамікою світу, мисткиня намагається відтворити в глині історичні традиції різних гончарних осередків України, використовуючи при цьому їхні мотиви, але з авторським «переспівом». Постійно експериментуючи, Наталя Кормелюк уміло маніпулює формами й кольорами.

На виставці представлено надзвичайно витончені вироби талановитої художниці-керамістки Наталі Кормелюк привезені зі Сполучених Штатів Америки та виготовлені в Опішному під час КЕРАМОрезиденції–2021.

Перейти до вмісту