Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Кременчуці відкрили відділення реабілітації хворих після перенесеного інсульту

18 червня у Кременчуці  у  КНМП «Кременчуцька перша міська лікарня ім. О.Т. Богаєвського» відбулося відкриття відділення реабілітації хворих після перенесеного мозкового інсульту.

Про це повідомили у міській раді.

За словами керівника КНМП «Кременчуцька перша міська лікарня ім. О.Т. Богаєвського» Галини Бородянець медичний заклад визначений одним з чотирьох підприємств в області для надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті. У 2020 році в неврологічному відділенні лікарні проліковано 915 інсультів, станом на 01.06.2021 – вже 555 пацієнтів. У відділенні проводиться сучасна терапія інсульту-тромболізіс, що зменшує  смертність та інвалідізацію. У 2020 році проведено  20 тромболізісів, за 5 місяців 2021 року  вже – 22.  Медики підкреслюють, що тромболітична терапія, проведена в перші годити, дозволяє швидше відновити здоров’я пацієнтів та повернути їх до життя. Проведення тромболізісу для пацієнтів безкоштовне (також безкоштовна КТ-діагностика до процедури тромболізісу та після, медикаментозне забезпечення).

Сам процес медикаментозного лікування після перенесеного інсульту триває близько 7-10 днів, про те, після цього багато хворих потребують довготривалої реабітації. Деяким доводиться заново вчитися ходити, говорити, відновлювати функції рухомого апарату. Тому у Кременчуці була нагальна потреба створити відділення для реабілітації хворих, що перенесли порушення мозкового кровообігу. Своєчасна і фахова  реабілітація дозволить забезпечити подальшу адаптацію пацієнта в фізичному, психологічному та соціальному направленні та попередити інвалідізацію пацієнтів.

Відділення реабілітації хворих після перенесеного мозкового інсульту почне приймати пацієнтів вже з наступного тижня.  Воно  розміщене у капітально відремонтованому приміщенні колишньої клініко-діагностичної лабораторії, яке знаходиться у окремій одноповерховій будівлі на території лікарні. Відділення  розраховане на 12 ліжок та має пропускну спроможність до 300 пацієнтів на рік. На ремонтні роботи та закупівлю необхідного обладнання, медичних меблів та інвентарю виділено 4 млн. 700 тис. грн.

З постінсультними хворими працюватимуть  медики, які  пройшли спеціалізоване навчання за кошти Національної служби здоров’я, в тому числі психолог, невропатолог, терапевт. Діятиме цілодобовий медичний пост.

Тут кременчужани, що перенесли інсульт, зможуть відновлювати функції організму, що втратили під час хвороби під наглядом кваліфікованих фахівців. Курс реабілітації може тривати 2-3 тижні. За цей час спеціалісти: логопеди, реабілітологи, фізіотерапевти, масажисти, допоможуть хворому повернути навички, що він втратив внаслідок ураження частини мозку. Лікарі зазначають, що чим раніше пацієнт розпочне постінсультну реабілітацію, тим більше у нього шансів відновити порушені чи втрачені здібності та навички.

Перейти до вмісту