Ви тут:
Суспільство 

США заборонила ввезення собак з України

Заборону на ввезення собак із 11 країн ввели строком на рік. Причиною стали підробні посвідки про щеплення тварин від сказу.

Американський Центр з контролю та профілактики захворювань (CDC) оголосив про однорічну заборону на ввезення собак з 113 країн через проблеми, пов’язані з сказом, передає Еспресо.

Заборона поширюється на всіх собак, включаючи собак емоційного супроводу та собак, які були в будь-яких країнах високого ризику протягом останніх півроку.

Відповідне рішення ухвалили на тлі стрибка імпорту собак, пов’язаного зі сплеском попиту на тварин протягом усієї пандемії.

Сотні цих собак мали шахрайські сертифікати на сказ, повідомляє CDC.

“Ця дія необхідна для забезпечення здоров’я та безпеки собак, що імпортуються в США, та для захисту здоров’я населення від повторного впровадження варіантів вірусу собачого сказу”, – йдеться у заяві CDC.

Україна, Росія та ще 111 країн потрапили до списку. У списку – краъни Африки, Азії, Пд. Америки та Сх. Європи. Серед сусідів України заборона поширилась також  на Молдову, Білорусь та Грузію.

США імпортують близько одного млн собак щороку. Собаки, завезені в США з країн, які зараз вважаються ризикованими, становлять близько 6% від цієї кількості.

У США, де собаки регулярно вакцинуються, собачий сказ був ліквідований у 2007 році. Але сказ залишається широко поширеним у всьому світі, щорічно вбиваючи близько 59 тис. людей. Сказ майже завжди смертельний, як тільки людина починає відчувати симптоми.

Зазначається, що в країну везли тварин за сфальсифікованими або шахрайськими свідоцтвами про сказ.

“Протягом 2020 року CDC виявив понадян 450 собак, які прибувають до США з підробленими сертифікатами, що на 52% більше, ніж у попередні два роки”, – сказала доктор Емілі П’єраччі з CDC.

“На надзвичайно обмежених засадах” деяким власникам домашніх тварин та іншим любителям тварин можуть бути надані винятки із заборони, вимагаючи письмового дозволу від CDC принаймні за 30 днів до запланованого в’їзду до США, повідомляє агентство.

Заборона на один рік набирає чинності з 14 липня і буде періодично переглядатись.

Перейти до вмісту