Ви тут:
Суспільство 

Розпочався Петрів піст: що їсти і чого не можна робити

У 2021 році Петрів піст триватиме два тижні. Розпочався він 28 червня і завершиться 11 липня. У цей період вірянам потрібно їсти лише дозволені продукти і не порушувати традицій.

Цей піст заснований церквою в пам’ять про служіння і страждання святих апостолів Петра і Павла. Нагадаємо, День апостолів Петра і Павла відзначається 12 липня.

“Подвиг Петрового посту менш суворий, аніж Чотиридесятниця. Щодо їжі, то, як і в будь-який піст, не вживають м’ясних і молочних страв. По вівторках, четвергах, суботах і неділях, а також у святкові дні дозволяється споживати рибу. Проте не забуваймо, що головне у постуванні – не дієта, а духовне очищення, боротьба з власними гріхами, пристрастями і шкідливими звичками”, – повідомила на своїй фейсбук-сторінці Православна церква України.

Що потрібно їсти у цей період:

-По вівторках і четвергах можна використовувати для приготування їжі рослинну олію;

-На свято Різдва Іоанна Предтечі, 7 липня, риба дозволяється;

-Петрів піст вважається нестрогим – не можна вживати тільки м’ясо, молочні продукти і яйця. У середу і п’ятницю – відмовляються і від риби.

Що не можна робити у піст:

-У період Петрового посту не прийнято вінчатися або одружитися, хрестити дітей;

-У цей період не варто давати гроші в борг;

-Церква забороняє випивати – можна лише пригубити вино на церковне свято;

-Під час Петрового посту забороняється гадати;

-Не варто ходити до лісу – звірі стають агресивними.

 

Система Orphus