Ви тут:

Рада прийняла за основу законопроєкт про прив’язку прожиткового мінімуму до середньої зарплати

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт №3515 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення”.

Проєкт закону у першому читанні підтримали 253 народних депутата, передає Еспресо.TV.

Згідно з текстом пояснювальної записки до проєкту закону, документ передбачає впровадження нової методології розрахунку прожиткового мінімуму. на базі якого встановлені всі державні соціальні гарантії і соціальні виплати, які є головним джерелом доходу особи.

Законопроєкт, зокрема, передбачає, що розмір прожиткового мінімуму має встановлюватися у розрахунку на одну людину. Він має розраховуватися у процентному відношенні до середньомісячної зарплати в Україні за рік, що передував року формування державного бюджету на наступний рік і з урахуванням рівня інфляції поточного року.

Так, процентне співвідношення розміру прожиткового мінімуму до середньомісячної заробітної плати має складати не менше 40% у 2021 року і 50% – 2031 року зі щорічним збільшенням співвідношення на 1%.

Водночас якщо фактичний рівень прожиткового мінімуму впродовж трьох місяців перевищує на понад 10% розмір затвердженого прожиткового мінімуму, Кабінет міністрів має розглянути питання про збільшення прожиткового мінімуму.

Перейти до вмісту