Ви тут:
Екологія Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Профільна комісія облради ініціює Звернення до Президента щодо дій Укргідроенерго, що призводять до руйнування берегів та дамб

Члени постійної комісії Полтавської обласної ради з питань екології та раціонального природокористування ініціюють Звернення до Президента, Уряду щодо дій Укргідроенерго, які призводять до руйнування берегів, дамб.

Таке рішення ухвалили на виїзному засіданні постійної комісії облради з питань екології та природокористування, яке відбулося 17 червня у Кременчуцькій райраді.

Депутати оглянули берегоукріплення Кременчуцького водосховища у селі Мозоліївка Кременчуцького району.

“Ініціюємо звернення до Президента, Кабміну щодо роботи Укргідроенерго, що підвищує рівень води вище, ніж є нормативи. Це призводить до розмивання існуючих споруд. Уже йде розмивання відбудованої дамби, руйнування берегів”, – наголосив голова постійної комісії облради з питань екології та раціонального природокористування Євген Корф.

Наразі у районі села Мозоліївка захищено 500 м берега. Загалом, проєктом передбачено захистити ділянку берега довжиною 2 км. Цього року було заплановано провести роботи з берегоукріплення (400 м).

“На сьогодні існує чотири незавершені об’єкти: у Пронозівці, Мозоліївці, Максимівці та ділянки берега поблизу гори “Пивиха”. Проєкт щодо берегоукріплення у районі Мозоліївки розроблений у 2009 році. Протяжність берега 2 км. На сьогодні вже виконали берегоукріплювальні заходи на 500 м. Щодо запиту на 2021 рік, було запланована наступна ділянка у напрямку гори Пивиха (400 м). На сьогодні проєктно-кошторисна документація потребує обов’язкового коригування цін поточного року. Потім експертиза та процедури щодо визначення підрядної організації, а це – близько 10 місяців. Тобто, цьогоріч вже не встигаємо виконати роботи”, – зазначила в.о. начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Полтавській області Ірина Таран.

На наступному засіданні постійної комісії депутати розглянуть питання щодо виділення коштів на коригування проєктно-кошторисної документації по об’єкту “Берегоукріплювальні заходи на Кременчуцькому водосховищі у районі с. Мозоліївка Глобинського району”. Крім того, члени постійної комісії ініціюють Звернення щодо фінансування робіт по берегоукріпленню Дніпра у межах Полтавської області.

Також члени комісії розглянули питання щодо виділення коштів з фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області на реконструкцію каналізаційної насосної станції СП №17 у Кременчуці.

За словами технічного директора КП “Кременчукводоканал” Сергія Галки, із 2004 року цей об’єкт визнаний як аварійний. На завершення реконструкції необхідно ще близько 13,5 млн грн. Зокрема, з фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області – 8 млн грн. Наразі ступінь готовності об’єкту – 74 %.

«У 2008 році був розроблений проєкт. Тоді початкова вартість складала на першому етапі – 4,3 млн грн (на заміну насосного обладнання та напірних колекторів), на другому етапі – 21 млн грн”, – розповів Сергій Галка.

Фінансування цього об’єкту з обласного бюджету розпочалося ще у 2013 році, зазначив т.в.о. директора Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Віталій Олійник.

“У 2013 році виділили 1,5 млн грн, але вони не були використані і повернулися в бюджет. Також фінансування відбувалося у 2015-ому, 2016-ому, 2017-ому та 2018 роках. У 2019-ому профінансовано 5 млн 602 тис, з них 3 млн 355 тис грн – освоєно”, – поінформував Віталій Олійник.

Діюча каналізаційна насосна станція максимальною продуктивністю 2 тис м куб/год призначена для перекачування стічних вод на міські очисні споруди. Вона експлуатується близько 30 років й обслуговує частину міста.

“Реконструкція СП №17 – вкрай необхідна. На сьогодні незавершені пуско-налагоджувальні роботи. Потрібно завершити весь комплекс. Поки ми його не завершимо й не здамо в експлуатацію, користуватися ним не можемо. Цей об’єкт неможливо запустити навіть у тестовому режимі. Тому реконструкцію маємо завершити. Окрім 8 млн грн – з обласного бюджету, плануємо виділити ще 5 млн грн – з міського”, – додав член постійної комісії облради, заступник голови Кременчуцької міськради Дмитро Кравченко.

Євген Корф наголосив, що для цього комісія має ознайомитися з документацією, а вже потім приймати рішення щодо фінансування цього об’єкту.

“Спочатку маємо перевірити усю документацію, а вже потім виважено приймати рішення. Якщо до кінця тижня члени постійної комісії облради отримають усі матеріали, то вже на наступному засіданні профільної Комісії розглянемо це питання”, – зазначив Євген Корф.

Також на засіданні профільної комісії депутати заслухали питання про діяльність Кременчуцького госпрозрахункового мисливсько-рибальського підприємства Полтавської обласної організації Українського товариства мисливців і рибалок. Після обговорення депутати вирішили направити Звернення до Полтавської обласної організації УТМР, щоб звернули увагу на діяльність Кременчуцького УТМР. Крім того, профільна комісія звернеться до користувачів мисливських угідь Полтавщини про допомогу Кременчуцькому УТМР.

    

 

   

Перейти до вмісту