Ви тут:
Суспільство Україна 

Нацбанк вводить в обіг пам’ятну монету “Спадок”

9 червня Національний банк вводить в обіг пам’ятну срібну монету “Спадок” номіналом 10 гривень.

Як повідомили на фейсбук-сторінці Музею грошей Національного банку України, монета присвячена розкриттю в художньо-образній манері народного мистецтва, явищ культури, науки, побуту, що перейшли нам у спадок від попередніх поколінь.

“Ці феномени представлені прадавнім символом Сонця, життєвої сили, еволюції Всесвіту і життя загалом, надбанням видатної універсальної цінності матеріальної і духовної культури нашого народу та іншими символами, закодованими на писанках, вишиванках, в орнаментах”, – йдеться у повідомленні.

У центрі аверсу монети зображена прикрашена знаками-символами, оберегами, візерунками спіраль – багатозначний символ еволюції Всесвіту, розвитку, безперервності, ритму дихання і самого життя.

На реверсі монети в оточенні стилізованої рослинності, що символізує мальовничі пейзажі, українські краєвиди, зображений козак Мамай. Він – своєрідне втілення українського характеру, символ волелюбності і безсмертя українського народу. Козак тримає стилізоване українське небо, українську культуру, весь багатовіковий “спадок” народу.

Читайте також: Нацбанк випускає монету на честь Героя України Василя Сліпака

Елемент оздоблення монети – локальна позолота. Художники –  Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Скульптори – Анатолій Демяненко, Володимир Дем’яненко.

Фото: фейсбук

Перейти до вмісту