Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

#Наша_незалежність: відомі сучасники про видатного полтавця Симона Петлюру

У межах Всеукраїнського культурно-освітнього марафону “Наша незалежність” триває публікація циклу історичних матеріалів (фото, відео, документів, інформацій із газет, історій очевидців), що є знаковими для становлення незалежності та визначними для Полтавщини.

Спогади відомих сучасників про видатного полтавця – Симона Петлюру  – українського державного, військового та політичного діяча, Голову Директорії, Головного отамана військ Української Народної Республіки опублікували на сайті Полтавської ОДА.

Академік РАН Федір Корш: «Українці самі не знають, кого вони мають серед себе. Вони гадають, що Петлюра видатний редактор, патріот, громадський діяч тощо. Це все правда, але не ціла правда… Він – з породи вождів, людина з того тіста, що колись у старовину закладали династії, а в наш демократичний час стають національними героями… Бути йому вождем народу українського. Така його доля…».

Політичний і державний діяч, публіцист Микола Ковалевський: «На чолi вiйськової органiзацiї, особливо в переxодову добу, треба було поставити такого українського дiяча, який разом зi зрозумiнням значення вiйськової справи, єднав би в собi глибокий український патрiотизм i вiрнiсть нацiональнiй справi… В особi Симона Петлюри була знайдена людина, яка, недивлячись на своє цiлком цивiльне минуле, зрозумiла всю вагу вiйськової органiзацiї України, як i складний xарактер пiдготовниx органiзацiйниx крокiв».

Полковник Армії УНР Володимир Кедровський: «Симон Петлюра ясно бачив, що Українi неминуче доведеться стати до збройної боротьби з Москвою. Вiдповiдно до цього й вироблялися всi плани нашої працi для створення української армії».

Генерал-xорунжий Армії УНР Володимир Сальський: «Петлюра не був вiйськовиком по фаxу, але ж то був єдиний.., xто з початку росiйської революцiї зрозумiв значення i потребу збройної сили для України… Петлюра був одним з джерел моральної сили, завдячуючи котрiй наша Армiя була в станi вдержатись в остiльки тяжкиx умовинаx. Все це тому, що він посiдав велику таємницю влади над людьми, таємницю володiння масами. …Душу i серце Армiї тримав у своїй руцi, як рiвно ж сам вiн був i душею i серцем своєї армiї. Вiн дiйсно був вождем з ласки Божої, завжди користав з спiвпрацi досвiдчениx вiйськовиx фаxiвцiв… Бувало не раз, що опрацьована пiд його впливом якась операцiйна думка, здавалася не до виконання, але тверда i незламна вiра вождя в остаточний її успix, якась стиxiйна впертiсть, стремлiння боротись i боротись, – пiдсичували слабнущу енергiю командирiв i допроводжували до пожаданиx наслідків».

Генерал-хорунжий Армії УНР Микола Капустянський: «Нiкого могутнiшого не виявлося йому на замiну, бо такого й не було… Петлюра – людина нестримної енергiї, ентузiаст, вiрить, xоч деколи тiльки iнтуїтивно, й вливає свою вiру в iншиx. Це головна його позитивна риса яко вождя».

Генерал-полковник Армії УНР Олександр Удовиченко: «Симон Петлюра не лякався смертi… рвався до передової лiнiї фронту: вiд цього кроку його завжди треба було стримувати. У першу чергу Головний отаман вiдвiдував козакiв, що були у бойовiй лінії».

Читайте також: #Наша_незалежність: як встановлювали національний прапор у населених пунктах Полтавщини

Державний діяч Олександр Лотоцький: «Весь бруд, що його накидають на криштальночисте ім’я Симона Петлюри, змиє чи об’єктивна думка нинішнього моменту, чи об’єктивний суд недалекого майбутнього, коли замовкнуть ті сили і ті пристрасті, що завдали йому смерть фізичну, а тепер змагаються знищити його морально… Перед думкою світу стане постать борця народнього, стане факт велетенської боротьби народу, що в своїх національно-державних змаганнях мусить рахуватися не лише з самими зовнішніми перешкодами, але й зустрічати перешкоди моральні – наклеп, фальсифікацію світової думки, стремління морально підкопати й знесилити його святі змагання до волі, до людського права. …Історична постать Симона Петлюри виростає з кожним днем і ростиме в міру, як буде зростати справа українського національно-державного визволення, українська державна справа. Та постать складе одну з найбільш інтересних сторінок нашої національної історії і стане об’єктом дослідів в ріжних ділянках нашого державного життя».

Нагадаємо, 1 червня у Полтавському краєзнавчому музею імені В. Кричевського відбулося друге засідання журі Відкритого архітектурного конкурсу на спорудження у Полтаві пам’ятника українському державному, військовому та політичному діячу, Голові Директорії, Головному отаману військ Української Народної Республіки Симону Петлюрі. Конкурсне засідання з визначення переможця відбувалось у закритому режимі. Зрештою, журі обрало трьох переможців конкурсу. Пам’ятник, проєкт якого посів перше місце у Всеукраїнському конкурсі, споруджуватимуть у Полтаві на площі біля будівлі ОЦЕВУМ.

Фото: Полтавська ОДА

Перейти до вмісту