Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині підбили підсумки конкурсу екологічних громадських ініціатив

7 червня у Полтавській обласній раді робоча група підбила підсумки конкурсу екологічних громадських ініціатив Полтавської області 2021 року.

“Цього року за проєкти віддали понад 48 тисяч голосів. Це рекордна кількість голосів по всім нашим проєктам. Загалом з бюджету виділено 2 млн грн. На проєкти міських рад — 1 млн 343 тис. грн. На проєкти сільських та селищних рад 656 тис. грн ділиться навпіл. В рейтингу враховано ваговий коефіцієнт по кількості населення. Щоб урівняти можливості всіх”, – розповіла заступник начальника відділу інвестиційної діяльності та проектного менеджменту виконавчого апарату Полтавської обласної ради, секретар робочої групи Олеся Дроботенко.

Робоча група визначила майже остаточний перелік проєктів-переможців.

Відтак, обрали по 7 проєктів-переможців з сільських та селищних рад та 27 проєктів-переможців з міських рад.

Фінансування проєктів-переможців відбувається з розрахунку на кількість населення, що проживає на тій території. Вперше за історію цього конкурсу, міста подали чимало проєктів. Попередні роки міста не досить активно брали участь в екоініціативах. Із 45 громад, які подавали проєкти, 17 стали переможцями. Цього року вперше подані проєкти розподіляли на три списки: по сільським, селищним та міським радам. Всі пропозиції громад робоча група врахує при проведенні наступних конкурсів. Якщо переможці нададуть підтвердження на фінансування свого проєкту, то він залишається серед переможців. Якщо ж ні, то для реалізації братимуть наступний у рейтинговому списку проєкт. Громади до кінця року мають реалізувати ці екоініціативи”, – резюмувала Олеся Дроботенко.

“4 роки ми, фактично, проводили конкурс для громад з сільським населенням. Міські громади ні теоретично, ні практично не могли конкурувати з активністю сіл та селищ. Чомусь, на той час, ніхто не ставив під сумнів правильність обраного шляху. У 2021 році ми вирішили простимулювати міські громади, на території яких проживає значна кількість населення області. Що тут поганого? Взагалі, головне завдання конкурсу – впровадження аналогічного бюджету участі на територіях громад. То, де вони, ці конкурси? Мене звинувачують у відсутності прозорості та чесності конкурсу! Я відповім – якби так, було б простіше залишити паперовий варіант, щоб громади могли вдосталь «накопіювати» документів з паспортними даними людей, контрі, наче б то, проголосували (типу, сарказм). Конкурс – унікальних для держави, бо у форматі регіону він проводиться виключно у Полтавській області! В ньому неможливо «випрацювати» якусь сталу аксіому.  А чому ніхто, окрім мене, не обурювався правилами Всеукраїнського Громадського бюджету, з його «драконівськими» правилами – хто більше набрав голосів, той переможець!? Логічно, переміг Кременчук. Якщо чесно, я задоволений, що ми маємо зворотній зв’язок від громад по цьому конкурсу! Значить механізм працює! І усі ми – частина цього механізму! Не помиляється той, хто нічого не робить!”, – прокоментував голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький.

Перейти до вмісту