Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

Формування інфраструктури цивільного захисту в громадах: поради та кращі практики

Щоб сформувати єдині підходи до реалізації заходів цивільного захисту в ході децентралізації, надати методичну допомогу новоствореним громадам Державна служба з надзвичайних ситуацій (ДСНС) підготувала методичний порадник «Перші кроки щодо організації цивільного захисту на базовому рівні місцевого самоврядування».

Про це повідомив директор Департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС України Сергій Парталян, повідомляють у пресцентрі ініціативи “Децентралізація”.

Порадник призначений для керівників та посадових осіб органів місцевого самоврядування, діяльність яких пов’язана із організацією та здійсненням заходів цивільного захисту. Він містить алгоритм дій керівників (фахівців) територіальних громад щодо першочергових рішень стосовно організації та здійснення заходів цивільного захисту на території громади, зразки типових та формалізованих документів з цих питань.

Порадник, який для зручності розбитий на тематичні серії, розміщений на сайті Інституту державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту за посиланням.

Серія 1 Повноваження органів місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту

Серія 2 Створення підрозділу з питань цивільного захисту

Серія 3 Аналіз стану техногенно-екологічної безпеки громади

Серія 4 Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій територіальної громади

Серія 5 Організація планування заходів у сфері цивільного захисту

Серія 6 Створення та організація діяльності комунальних аварійно-рятувальних служб, місцевих пожежних команд та Центрів безпеки, спеціалізованих служб ЦЗ, формувань ЦЗ та добровільних формувань ЦЗ

Серія 7 Організація реагування на надзвичайні ситуації та ліквідація їх наслідків

Серія 8 Cтворення місцевої системи централізованого оповіщення

Серія 11 Створення та використання фінансових та матеріальних резервів для запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій

Також ДСНС спостерігає за досвідом територіальних громад у питаннях цивільного захисту та формує періодичне видання «Збірка кращих практик місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту та безпеки громад».

Збірки кращих практик – це реалізовані рішення та заходи, передові ідеї, об’єктивний показник амбітних проектів і реальних планів їх впровадження, які призводять до позитивних змін, орієнтованих на безпеку життєдіяльності людини.

Зі збірками можна ознайомитись за посиланнями:

2016-2017 роки;

2018-2020 роки.

Перейти до вмісту