Ви тут:
здоров’я Суспільство 

2 червня – День здорового харчування та відмови від надмірностей у їжі

Раціональним (від лат. ratio – розумний) називається харчування, що задовольняє енергетичні, пластичні та інші потреби організму, при цьому забезпечує необхідний рівень обміну речовин. Раціональне харчування сприяє збереженню здоров’я, опору шкідливим факторам навколишнього середовища, високій фізичній й розумовій працездатності, а також активному довголіттю.

До харчового раціону висуваються певні вимоги, розповіла сімейний лікар Котелевської амбулаторії ЗПСМ №1 Баденко.

По-перше, енергетична цінність раціону повинна покривати енергозатрати організму. Друга вимога – належний хімічний склад із оптимальною кількістю збалансованих між собою поживних речовин. Добра засвоюваність їжі залежить від її складу і способу приготування. Тож третя вимога – високі органолептичні властивості їжі: зовнішній вигляд, консистенція, смак, запах, колір, температура.  По-четверте їжа має бути різноманітною за рахунок широкого асортименту продуктів і різних прийомів їх кулінарної обробки.  П’ята вимога – за своїм складом, об’ємом та способом париготування  їжа має створювати відчуття насичення. І ще одна важлива умова – її санітарно-епідемічна безпечність.

Раціональне харчування передбачає три основних принципи: енергетичну рівновагу, збалансованість та дотримання режиму харчування.

Перший принцип (енергетична рівновага) має на меті відповідність між енергетичною цінністю добового раціону харчування та енерговитратами організму.

Енерговитрати організму залежать від статі (у жінок вони нижчі в середньому на 10%), віку (у літніх людей вони нижче в середньому на 7% у кожному десятилітті), фізичної активності, професії. В середньому, потрібно вживати 2000 -2500 ккал на добу.

Другий принцип (збалансоване харчування) означає, що кожен організм потребує конкретну кількість харчових речовин, які повинні надходити в певних пропорціях. Білки є основним будівельним матеріалом організму, джерелом синтезу гормонів, ферментів, вітамінів, антитіл. Жири володіють не тільки енергетичною, а й пластичною цінністю завдяки вмісту в них жиророзчинних вітамінів, жирних кислот, фосфоліпідів. Вуглеводи – основний паливний матеріал для життєдіяльності організму. До розряду вуглеводів відносяться харчові волокна (клітковина), що відіграють важливу роль у процесі травлення і засвоєння їжі. Важливе значення для правильного обміну мають мінеральні речовини й вітаміни.

Відповідно до принципу збалансованого харчування, забезпеченість основними харчовими речовинами має на увазі надходження білків, жирів, вуглеводів в організм у строгому співвідношенні.

Білками має забезпечуватися 10 – 15% добової калорійності, при цьому частка тваринного і рослинного білків повинна бути однаковою.

Оптимальний обсяг споживання жиру – 15 – 30% калорійності.

Вуглеводами має забезпечуватися 55 – 75% добової калорійності, основна їх частка припадає на складні вуглеводи і тільки 5 – 10% – на прості вуглеводи (глюкоза).

Третій принцип (режим харчування) передбачає дробність харчування (3 – 5 разів на добу), регулярність (в один і той же час) і рівномірність. Останній прийом їжі повинен бути не пізніше, ніж за 2 – 3 години до сну. Сучасна модель раціонального харчування має вигляд піраміди. Орієнтуючись на неї, Ви зможете складати збалансований раціон на кожен день.

Недбале ставлення до власного здоров’я, неправильний вибір продуктів харчування забруднюють  людський організм. Обов’язковою умовою безпеки життєдіяльності є здоровий спосіб життя.

Система Orphus