Ви тут:
Суспільство Україна 

ЗСУ відстежують обстановку на тимчасово-окупованій території півострова Крим, – Сергій Наєв

ЗСУ відстежують обстановку на тимчасово-окупованій території півострова Крим.

Про це у рамках Всеукраїнського Форуму «Україна 30. Безпека країни» повідомив командувач об’єднаних сил ЗСУ, генерал-лейтенант Сергій Наєв.

«Силами угруповання ЗСУ, розгорнутого у південній частині держави, постійно відстежується обстановка на тимчасово-окупованій території півострова Крим. Нашими підрозділами здійснене прикриття всіх десантно небезпечних ділянок морського узбережжя. Суттєво посилена система протиповітряної оборони та розвідки, здійснюється підготовка та тренування підрозділів угруповання до виконання завдань за призначенням, у ході якої використовуються стандарти та процедури з питань планування та ведення бойових дій, прийнятих у країнах НАТО. Таким чином, у разі ескалації ситуації сплановане відповідне військове реагування, як ЗСУ, так і інших складових сектору безпеки та оборони», – розповів Наєв.

Також Сергій Наєв розповів про ситуацію на Сході.

«Для забезпечення бойових завдань російсько-окупаційних військ з території Росії продовжується постачання паливо-мастильних матеріалів та боєприпасів. Так, з початку цього року на тимчасово-окуповану територію поставлено понад 33 тис. тонн паливо-мастильних матеріалів та понад 700 тонн боєприпасів. Попри неодноразові заяви щодо дотримання режиму припинення вогню, противник не припиняє порушувати Мінські домовленості, метою яких є підтримання напруги на лінії зіткнення намагання контролювати обстановку в районі операції та нанесення втрат Об’єднаним силам», – наголосив генерал-лейтенант.

Загалом, за його словами, з початку введення в дію домовленостей щодо всеосяжного припинення вогню було зафіксовано близько 1600 порушень з боку противника.

«Лише у поточному році зафіксовано понад 900 безпідставних провокаційних обстрілів позицій Об’єднаних сил, з яких понад 200 разів, понад 22% від загальної кількості, — із застосуванням важкого озброєння, забороненого Мінськими домовленостями», – розповів Наєв.

Він відзначив, що починаючи з березня місяця кількість обстрілів з боку противника збільшилася.

«Також зросла кількість та інтенсивність застосування противником важкого озброєння, в основному використання мінометів різного калібру. Для ведення розвідки та нанесення втрат Об’єднаним силам противник також активно використовує безпілотні літальні апарати, у тому числі в ударному варіанті, як носії вибухових пристроїв — гранат та мін. Так, з початку року відмічено 51 випадок застосування безпілотних літальних апаратів противника, з яких 10 було з бойовим навантаженням», – повідомив Наєв.

Перейти до вмісту