Ви тут:
Суспільство Україна 

Завдяки санкціям проти контрабандистів з’явились додаткові кошти на обладнання для лікарень, – Радуцький

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 5460 про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо збільшення видатків на закупівлі, проєктування та встановлення кисневих станцій. 

Про це повідомив голова Комітету з питань здоров’я нації, голова тимчасової робочої групи з питань реформування системи охорони здоров’я Михайло Радуцький.

“Пропозиція цілком реальна. Справа в тім, що упродовж січня-квітня митниця перевиконала план майже на 11 млрд грн. Звісно, відбулось відчутне зростання імпорту, але велику справу зробили і санкції РНБО проти контрабандистів. Отже, завдяки політичній позиції Президента у нас з’явились додаткові кошти, частину з яких ми зобов’язані витратити на медицину”, – зазначив Радуцький.

За його словами, восени минулого року країна зіткнулася з проблемою дефіциту ліжок з підведеним киснем. Траплялися випадки, коли пацієнти власним коштом закуповували кисневі концентратори, або ж їм допомагали волонтери. Уряд був вимушений виділити понад 2 млрд грн на забезпечення подачею кисню ліжкового фонду медичних закладів. Переважно закупались кисневі концентратори.

“Наразі лікарні забезпечують пацієнтів киснем чотирма способами: закуповують кисневі балони, портативні кисневі концентратори, кисневі резервуари та через кисневу станцію. Перші три варіанти – тимчасове, «авральне» вирішення проблеми. Взимку траплялись випадки вибуху кисневих балонів, перевантаження електромереж. На жаль, за понад рік пандемії МОЗ не зміг системно вирішити проблему з киснем. Тому ми пропонуємо вже зараз, не вагаючись, розпочати проєктування, закупівлю обладнання та встановлення кисневих станцій”, – написав Михайло Радуцький.

Кошти на цей проєкт – 800 млн грн (650 млн грн – обладнання, 150 млн грн проєктування і монтаж) – пропонують перерозподілити з надходжень від імпортного ПДВ.

Перейти до вмісту