Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

За новинками моди їдуть до італійського Мілану, а за найкращою вишиванкою – до Решетилівки, – Рижеченко

20 травня у Всеукраїнському центрі вишивки та килимарства м. Решетилівка відбувся культурно-мистецький захід «Дню вишиванки – 15 років»,  присвячений Дню вишиванки в Україні.

Захід організували для популяризацію українських народних традицій, оскільки вишиванка споконвіку символізувала красу, могутність духу та єдність українського народу, повідомляють у Полтавській ОДА.

«Історія й культура нашої держави багата на традиції. На моє глибоке переконання, найкрасивішою із них є традиція вишивки. Полтавщина – культурна й духовна столиця нашої держави. Велика приємність, що саме на території нашої області знаходиться ось цей осередок вишивки, краси й естетики. За новинками моди їдуть до італійського Мілану, за романтикою – до Парижу, за найкращою вишиванкою – до Решетилівки. В сучасному світі вишиванка – не лише традиція, це ще й модно. Вдячна за чудове свято, яке організувала Решетилівська громада. Уклін майстрам і народним умільцям, що бережуть та популяризують це надзвичайне мистецтво. Не  знаю жодної людини, яка б, ознайомившись із решетилівським мистецтвом, не хотіла б мати собі вишиванку. Бажаю всім міцного здоров’я й сподіваюся, що невдовзі тут святкуватимемо факт: внесення  вишивки «білим по білому» до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО», – зауважила заступник голови Полтавської ОДА Катерина Рижеченко.

За словами керівника Всеукраїнського центру вишивки та килимарства Надії Вакуленко, Решетилівка здавна відома своїми вишиванками й килимами. Для всіх митців, які займаються їхнім виготовленням, це не просто мистецтво, а й праця, і свято, і натхнення, і традиції, які передаються із покоління в покоління.  

«Сьогодні ми зібралися  немов на старовинній народній толоці: під ногами – солома –  частинка з урожаю золотого хліба, а навколо скільки мистецтва й краси. Свято проводиться вперше, але, думаю, воно по праву стане традиційним і щорічним. Спасибі всім, хто долучився до нього», – сказав голова Полтавського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва, член Національної спілки художників, заслужений майстер народної творчості України Євген Пілюгін.

Учасники заходу оглянули виставку вишиваних та килимових виробів, взяли участь у майстер-класах та переглянули виступ-презентацію агенції моделей Всеукраїнського Центру вишивки та килимарства.

Перейти до вмісту