Ви тут:
здоров’я Медицина Полтавщина Суспільство 

Як полтавцям мінімізувати дію сезонних алергенів: поради лікарки

У Полтавській області сезоною алергією страждають близько 15% людей. Захворюваність на сезонну алергію у містах вища в 6 — 7 разів, ніж у сільській місцевості.

За словами лікарки-алерголога КП “4-та міська клінічна лікарня Полтавської міської ради” Людмили Гіболенко, такі показники захворюваності пояснюються техногенними причинами: концентрація промислових підприємств, запиленість та загазованість повітря в містах, скупчення населення, нервові перевантаження.

До весняних алергенів відносять алергію на пилок дерев (березень-травень) – верби, сосни, дуба, берези, вільхи, ліщини, акації, тополі тощо.

У травні-червні зацвітуть злакові: жито, костриця, пожитниця, кукурудза, пирій, тимофіївка, кульбаба.

До характерних клінічних проявів алергій відносять відчуття легкого свербіжу і почервоніння у внутрішніх кутах очей, сльозотечу, світлобоязнь. Наростають набряки повік, гіперемія кон’юктиви. Потім додаються симптоми риніту, що супроводжуються свербежем на слизових ротової порожнини, глотки, нападами частого чхання (аж до 20-100 разів поспіль) із виділенням прозорого носового секрету водянисто-слизового характеру. Напад чхання змінюють періоди повного закладення носа через набряк слизової оболонки, що утруднює носове дихання.

“У третини пацієнтів алергія супроводжується шкіряним свербежем, свербежем слизових оболонок носової частини, глотки, піднебіння, кропив’янки, набряком Квінке. У тяжких випадках виражена інтоксикація – слабкість, швидка втомлюваність, головокружіння, сонливість або збудження, безсоння, забудькуватість, головні болі, пітливість, плаксивість, зниження апетиту, зрідка – субфебрильна температура (полінозна інтоксикація)”, – зазначила Людмила Гіболенко.

Полтавці розповіли про свої прояви сезонної алергії.

Так, у пані Олександри алергія на пух тополя.

“Щороку коли з’являється пух в мене закладає ніс, червоніють очі. Це досить дискомфортно, але з роками я до цього стала звикати. На жаль, обходити всі місця, де він росте, не вдається. Неподалік нашого будинку є тополь і не один. Приймаю протиалергічні препарати”, – розповіла Олександра.

А от пані Олена вважає, що має алергію на пил, шерсть домашніх улюбленців та деякі продукти харчування.

У періоди ремісії у 16% пацієнтів залишаються незначна закладеність носа і короткочасні напади чхання зранку. В інших випадках такі ж симптоми різко починаються і різко зникають із закінченням періоду пилкування”, – зазначила лікарка.

Пан Віктор страждає від алергії на амброзію.

“Навесні та восени — цвіте амброзія. Боротися з цим не реально. Якщо біля будинку її виривають чи викошують, то по місту вона, майже, скрізь. Проявляється алергія чханням, закладанням носа. Інколи, важко дихати”, – розповів Віктор.

Як зазначила лікарка-алерголог, небезпечність сезонного алергічного риніту полягає в тому, що у деяких пацієнтів із часом викликають симптоми бронхіальної астми, які переходять в атопічну бронхіальну астму.

Класичні синдроми сезонного алергічного риніту можуть проявитись у будь-який час незалежно від сезону при вживанні в їжу рослинних продуктів, що мають антигенні детермінанти з пилком рослин, і є специфічним алергеном для конкретного пацієнта: мед, халва, олія, крупи, банани, вермут, ковбаса, висівки”, – додала Людмила Гіболенко.

Щоб зменшити вплив алергічного пилку, варто закривати вікна на ніч або завішувати мокрою тканиною.

Слід також звести до мінімуму фізичну діяльність на вулиці (біг, інтенсивна зарядка, тощо), особливо, зранку. Бажано не виходити з дому у вітряні сухі дні в сезон інтенсивного цвітіння.

Краще на цей час брати відпустку і від’їжджати в ті регіони, де цвітіння вже закінчилось (наприклад, на море). Вікна в автомобілі під час поїздки слід тримати закритими. Частково захистять ваші очі від пилку звичайні або сонцезахисні окуляри. Ведіть гіпоалергенний спосіб життя (чисте приміщення, вибіркове харчування). Не розводьте такі кімнатні рослини, як герань, бегонія, примула, плющ”, – радить алерголог.

Людям із сезонним алергічним ринітом забороняється:

  • косити і переносити траву, довго знаходитися в місцях, де її косять, контактувати з пліснявою;

  • збирати граблями листя;

  • вивішувати для сушки на відкритому повітрі білизну та одяг;

  • працювати фізично на вулиці в дні, коли у повітрі велика кількість пилку;

  • висаджувати біля дому рослини і дерева, до яких у вас є підвищена чутливість;

  • використовувати фітопрепарати для лікування супутніх захворювань: пам’ятайте, що на ці препарати може виявитись перехресна алергічна реакція;

  • використовувати медикаменти, косметичні засоби, парфумерну продукцію, продукти харчування без етикеток (без чіткого знання складу) – уважно вивчайте склад куплених товарів і цих груп.

Перейти до вмісту