Ви тут:
Суспільство 

Як 21 травня залучити успіх та удачу в дім: народні прикмети

Православна церква 21 травня згадує апостола і євангеліста Іоанна Богослова – улюбленого учня Ісуса Христа.

Головною темою цього дня народний календар визначав турботу про посів пшениці. В одних місцях поля тільки готували під ріллю, в інших вже наступала пора сівби. пише РадіоТрек.

За звичаєм, в Іванів день жебраки і мандрівники вклонялися орній смузі і заходили в селянські будинки. Господині пригощали гостей, а вони бажали їй добрих сходів.

Також на Івана Богослова існувало народне повір’я для жінок. Прикмети на 21 травня кажуть, що сьогодні жінка може закликати в свій дім велику удачу та успіх у всіх справах. Для цього потрібно спекти пшеничний пиріг, який не можна їсти ні самій, ні членам сім’ї. З ним потрібно вийти на вулицю і пригостити ним перехожих, або роздати сусідам. Головне, щоб це були чужі люди. Поганим знаком вважалося повернутися додому з цілим пирогом. Ніхто з домочадців його не їв. Здобу залишали на поживу для птахів і не заносили в дім.

Ще однією турботою в цей день в деяких місцевостях була посадка огірків. Вірили, що посіяні на Івана довгого, вони обов’язково виростуть довгими.

Народні прикмети

Дощовий день – до врожаю грибів.

Черемха зацвіла – пора сіяти пшеницю.

Черемха рясно цвіте – до дощового літа.

Місяць в серпанку – до погіршення погоди.

Побачити веселку вранці – до дощу, ввечері – до погожого дня. Побачити три веселки – до вітру.

Сон з 20 на 21 травня виповниться в точності, але розповідати про нього нікому не можна.

Фото: pexels

Перейти до вмісту