Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Від кількох днів до 5 хвилин: у Решетилівській громаді впроваджують телемедицину

Зараз у всіх громадах Полтавської області вже працюють 339 таких комплексів. Загальна їх вартість – майже 24 млн грн.

За словами голови Полтавської облради Олександра Біленького, в регіоні можуть створити обласну програму для розширення надання телемедичних послуг.

“Фактично, Полтавщині ніхто не забороняє перейняти такий досвід і запровадити власну програму. Такий комплекс – це оперативність, це життя людей. Якщо він буде працювати в кожній амбулаторії, ми можемо говорити про оперативність. У цій справі важлива кваліфікація лікарів, щоб зробити правильно аналіз і встановити діагноз. Полтавська обласна влада готова впроваджувати такий проєкт, навіть якщо держава не буде його фінансувати. Потрібно зробити цю програму. Розуміння потреби в програмі є. Обласну програму можемо зробити наступного року”, – розповів голова Полтавської облради Олександр Біленький.

Загальна вартість проєкту складає майже 24 млн грн. З них 21 млн грн – це державна субвенція. І співфінансування від органів місцевого самоврядування у розмірі 2,5 млн грн.

“Спочатку була пропозиція на 370 комплексів. Але деякі громади відмовились від співфінансування. Наше завдання – 100% забезпечити центри ПМСД телемедичними комплексами. Полтавська область, разом з іншими чотирма регіонами, взяла участь у пілотному проєкті. Вартість одного такого комплексу близько 60 тисяч гривень. Якщо запровадимо таку програму на рівні області на умовах співфінансування, 10% коштів від громад – сума невелика, а ефект значний для пацієнтів, – зазначив Олег Синєгубов.

У Решетилівській громаді за допомогою телемедичних технологій можуть передати дані пацієнтів – температуру, тиск, пульс і т.д. – для швидкого встановлення діагнозу.

“Телемедицина дає можливість дистанційно проконсультувати будь-якого пацієнта з пульмонологом, дерматологом, або ж відправити дані терапевту. Відправляємо такі дані як сатурація, тиск, температура, пульс. І невдовзі можна отримати заключення. Пацієнт приходить на прийом, скаржитися, наприклад, на задишку чи тривалий кашель. Підключаємо до нього спірометр. Також маємо планшет, який є провідником між спірометром і медсистемою, яка встановлена персональному комп’ютері. Пацієнт дихає в спірометр, а ми ці дані передаємо в Полтавську обласну лікарню. І вже там пульмонолог дає заключення. За допомогою таких технологій пришвидшується постановка діагнозу, покращується якість лікування. Таким чином, пацієнту не потрібно спеціально їхати до закладу. Раніше для постановки діагнозу потрібно було 3-4 дні. Зараз для відправки даних потрібно близько 5 хвилин”, – розповідає сімейний лікар Ірина Ткачук.

За її словами, єдиним негативним чинником у роботі телемедичних технологій є перебої з інтернетом.

Зараз у Решетилівській громаді працюють 7 телемедичних систем. 3 них три встановлені у Центрі первинної медико-санітарної допомоги.

“Зараз ми впроваджуємо електронні медичні системи, які дуже важливі для сімейних лікарів. Розпочали ми з електронної медичної картки. Зараз перебуваємо вже на етапі впровадження телемедичних консультацій. Кілька місяців тому ми отримали ці телемедичні комплекси. За цей час їх налаштували. Зараз вже можемо консультувати дистанційно. Такі комплекси зручні, перш за все, для пацієнтів. На перспективу – це прогресивно”, – розповіла директор Центру первинної медико-санітарної допомоги Решетилівської міської ради Наталія Лугова.

За допомогою телемедичних комплексів лікарі обслуговують пацієнтів з кардіологічними, пульмонологічними, дерматологічними захворюваннями.

Перейти до вмісту