Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

В усіх амбулаторіях Полтавщини запустили телемедицину, – Олег Синєгубов

Відтепер жителям віддалених сіл не треба їхати до Полтави, щоб отримати консультацію провідних медиків області. Пацієнт і сімейний лікар зможуть це зробити дистанційно, навіть удома.

Про це написав на своєму телеграм-каналі голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов.

“Усього на Полтавщині 303 сімейні лікарі з 27 центрів ПМСД пройшли навчання і використовують телемедицину. Саме для цього раніше закупили 339 комплектів обладнання й передали в ЦПМСД та амбулаторії. Один комплект – це валіза з планшетом, спірографом, монітором життєво важливих показників, дерматоскопом і вебкамерою. Навряд чи таке обладнання можна було б знайти в амбулаторіях до запровадження телемедицини”, – повідомив він.

Олег Синєгубов зауважив, що за допомогою телемедичного обладнання можна виміряти сатурацію крові, артеріальний тиск, температуру, пульс та онлайн передати всю інформацію фаховим лікарям для консультації: терапевту, пульмонологу чи дерматологу з наших обласних лікарень.

Як розповіла головний лікар Центру Наталія Лугова, всього у закладі нині працює 12 лікарів, з них 2 – педіатри, 1 – терапевт і 9 сімейних лікарів. Усі лікарі пройшли навчання і можуть працювати з телемедичними комплектами, яких зараз в громаді налічується 7 одиниць.

Закупівля сучасного обладнання стала можливою завдяки участі Полтавщини у пілотній державній програмі, пише сайт Полтавської облради. Однак, за словами голови обласної ради Олександра Біленького, є всі передумови для розробки та ухвалення відповідної обласної програми.

«Полтавщині ніхто не забороняє перейняти набутий цінний досвід і запровадити власну програму. Телемедичний комплекс – це оперативність, життя людей. Також у цій справі важлива кваліфікація лікарів, щоб зробити якісний аналіз і встановити діагноз. Полтавська обласна влада готова розробити та ухвалити програму для ширшого впровадження телемедицини. Розуміння потреби в обласній програмі є, і, ймовірно, наступного року вона вже діятиме», – зауважив голова Полтавської облради Олександр Біленький.

 

Перейти до вмісту