Ви тут:
Суспільство Україна 

В Україні зафіксували понад тисячу звернень щодо порушення мовного законодавства, – Кремінь

З 16 січня 2021 року зафіксували 1129 звернень щодо порушення мовного законодавства.

Про це Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь розповів в ефірі Громадського радіо, пише Читомо.

За його словами, найбільше порушень мовного законодавства зафіксували у Києві та Київській області. Найменша кількість скарг – із Півдня і Сходу.

“На сьогодні у нас 100% виконання тих зауважень і рекомендацій, які ми надсилали порушникам, яких було зафіксовано громадянами України. У різних сферах. 16 липня 2021 року набуває сили нова стаття закону, яка вимагає обов’язкового проведення іспитів на рівень володіння державною мовою. Є статті, які набувають чинності з 2022 року. З 16 липня 2022 року я маю право накладати штрафи на злісних порушників. Якщо протягом календарного року нами зафіксовано два злісних порушення, по яким проведено заходи держконтролю, і громадянин принципово відмовляється виконувати мовне законодавство, то я маю право накладати штраф, який може бути оскаржений у судовому порядку”, – зазначив мовний омбудсмен.

Відповідно до статті 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, з 16 січня 2021 року зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги державною мовою.

 

Перейти до вмісту