Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтавській ОДА обговорили шляхи підтримки людей із психічними розладам

26 травня відбулося засідання міжвідомчої комісії з вирішення соціальних питань осіб, які перебувають у закладах із надання психіатричної допомоги. Захід провела заступник голови облдержадміністрації Катерина Рижеченко.

Вона зазначила, що при ОДА створено профільну міжвідомчу комісію.  До її складу входять представники департаментів соціального захисту населення, охорони здоров’я ОДА, управління Державної міграційної служби, регіонального центру із надання БВПД, обласного центру соціальних служб,  КП “Обласний заклад із надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради”, повідомили у Полтавській ОДА.

“Основним завданням міжвідомчої комісії є напрацювання механізмів із надання соціальних та медичних послуг вищезгаданим особам та міжвідомчої координації у сприянні забезпеченню їхніх прав. Сьогодні проводимо перше засідання, на якому плануємо з’ясувати насамперед проблеми, які виникли внаслідок впровадження реформи в галузі охорони здоров’я, та з метою вирішення нагальних проблем”, – сказала Катерина Рижеченко.

Як повідомив заступник головного лікаря КП “Обласний заклад із надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради” Віктор Волошин, нині в закладі знаходяться 154 особи з довготривалим перебуванням на лікуванні.

“Нині почали переводити їх у спеціалізовані  будинки-інтернати чи повертати в родини. Однак маємо низку питань, які самостійно вирішити не можемо. Звертаємося з проханням допомогти влаштувати певну категорію осіб у соціальні будинки”, – сказав Віктор Волошин.

Директор Департаменту соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації Людмила Корнієнко зазначила, що питання щодо осіб, які перебувають у закладах із надання психіатричної допомоги, виникло у зв’язку з реформуванням медичної галузі. Питання підтримки таких хворих розглядається за кількома напрямками.

Перше, якщо нема протипоказань та загострень, то такі люди мають проживати в сім’ях.  

“Опікуни отримують державну соціальну допомогу. Наразі її в області одержують 1809 осіб. Середній розмір допомоги – 1950 грн. Якщо хтось із членів сім’ї доглядає за  інвалідом 1 групи, цей період зараховується в стаж роботи,  – сказала Людмила Корнієнко. –  Заборгованості з таких виплат у нас немає. Порядок призначення допомоги не складний”

Другий напрямок – влаштування в будинки-інтернати. В області 8 спеціалізованих будинків-інтернатів. Нині в них є 15 вільних ліжкомісць.  Це за умови, що в поточному році вже видано 100 путівок у будинки-інтернати системи соціального захисту.  

І третій напрямок – надання послуги таким особам за місцем проживання, розгляд можливостей створення при територіальних центрах спеціальних відділень.  Однак, на базі існуючих територіальних центрів відділень для таких хворих немає. Згідно з постановою Кабінету Міністрів відділення може бути відкрите за наявності 50 осіб, які потребують відповідних послуг. Департамент пропонує направити до Міністерства соцполітики лист щодо перегляду відповідних норм у зв’язку з тим, що відбулася децентралізація.   

Катерина Рижеченко наголосила, що для належної організації роботи потрібно зібрати дані про наявних пацієнтів у закладах, визначити, чи мають вони родичів,  у якому стані перебувають пацієнти, які мають висновки лікарів. Надалі за потреби створювати відділення при територіальних центрах.

Також на нараді Департаментом соціального захисту населення ОДА запропоновано створити на Полтавщині реабілітаційний медичний центр  на базі обласного закладу з надання психіатричної допомоги. Людмила Корнієнко зауважила, що проблема щодо  вирішення питань осіб, які перебувають у закладах із надання психіатричної допомоги, наразі досить нагальна і потребує оперативного вирішення, зокрема з боку органів охорони здоров’я.

Фото: Полтавська ОДА

 

Перейти до вмісту