Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

У квітні в Україні зафіксували спалахи ротавірусної інфекції: захворіли 10 дітей

У квітні в Україні зафіксували 2 спалахи ротавірусної інфекції. Захворіли 10 дітей.

Про це повідомили у Центрі громадського здоров’я.

У Донецькій області стався спалах ротавірусного ентериту в дитячому навчальному закладі. Захворіли 4 дитини, які відвідували одну групу. Діагноз підтверджено лабораторно. Наразі всі хворі діти пройшли лікування, одужали та виписані із заключним діагнозом — ротавірусний ентерит. Вогнище локалізовано.

У м. Дніпро через спалах ротавірусного ентериту захворіли 6 дітей. Усі вихованці ясел-саду та відвідували дві різні групи. Дітей госпіталізували із симптомами середньої важкості, діагноз підтвердили лабораторно у 5 дітей. Комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів триває.

“Загалом за 3 місяці поточного року в Україні на ротавірусний ентерит захворіли 950 людей, у т. ч. 934 дитини. Це на 37,3% менше, ніж за аналогічний період минулого року — за 3 місяці 2020 року зареєстрували 1 514 людей, у т. ч. 1 440 дітей із ротавірусним ентеритом. Усього у 2020 році на цю недугу захворіли 2 663 людини, у т. ч. 2 529 дітей”, – йдеться у повідомленні.

Ротавіруси — найбільш поширена причина важких діарейних захворювань у дітей молодшого віку в усьому світі.

Інфікування відбувається найчастіше фекально-оральним шляхом як безпосередньо, так і під час контакту з поверхнями і предметами, що могли бути забруднені: іграшками, підлогою, меблями, одягом тощо, а також під час їжі. Також вірус передається аерогенним шляхом — унаслідок тісного контакту з інфікованою людиною.

Після зараження вірусом інкубаційний період триває близько двох днів. Симптоми часто починаються із блювання. Потім настає часта діарея, що триває протягом чотирьох-восьми днів. Також характерна субфебрильна температура.

Лікування гострої ротавірусної інфекції є неспецифічним і передбачає насамперед боротьбу зі зневодненням. За умови належного лікування та фахового нагляду прогноз для життя позитивний.

Основними методами профілактики ротавірусної інфекції є вакцинація та дотримання правил особистої гігієни. Вакцина захищає від ротавірусних гастроентеритів і розвитку тяжких форм захворювання.

В Україні щеплення проти ротавірусної інфекції відносять до рекомендованих. Тобто вакцинуватися можна власним коштом.

Перейти до вмісту