Ви тут:
Полтавщина Спорт Суспільство 

Токіо-1964: історія призера Олімпіади з Кобеляк

За більше чим 120 років проведення Олімпійських ігор на п’єдестал змагань підіймалися сотні легендарних спортсменів світу, серед яких був уродженець Кобеляк Георгій Прокопенко.

Кобеляччина не багата на міжнародних спортсменів, лише одиниці завойовували спортивні висоти світу. Але наш герой зумів не тільки пережити голодний період війни, згодом переїхати до столиці Галичини та завдяки своїй працьовитості з другої спроби навіть пробитися на Олімпійський олімп. Мова піде про плавця Георгія Прокопенка – срібного призера Олімпіади 1964 року.

Місто Кобеляки у тепер вже далекому 1937 році стали районним центром Полтавщини (до цього вони були частиною Харківської округи – прим. автора). Саме тоді в одній з родин народився наш герой.

Через чотири роки місто захопили німецькі війська

«Життя було нелегким, рятував дідусь Устим, який рибалив (батько у той час був на фронті). Одного разу ми з дідусем пішли на зимову риболовлю. Лід не витримав, і я опинився в крижаній воді. Дідусь, який ціною власного життя врятував мене, невдовзі захворів на запалення легенів і помер. Відтоді я поставив перед собою завдання – навчусь плавати так, щоб інших міг рятувати», – розповів майбутній плавець в одному зі своїх нечисленних інтерв’ю.

Після завершення війни Прокопенко разом з родиною переїхав до Львова, де у 1951 році професійно почав займатися плаванням. Перший великий успіх до спортсмена прийшов у 1960 році, коли йому не було рівних у Баку. Цей успіх став квитком на першу для нього Олімпіаду, яка відбулася у тому ж році.

На XVII Літніх Олімпійських іграх у Римі на дистанції 200 метрів брасом радянський Союз представляли два українці: Прокопенко та уродженець Кіровограду Аркадій Головченко. Обоє успішно пройшли сито кваліфікації на шляху до півфіналу, а от далі була невдача. Причому у своєму запливі кобеляччанин відстав від 4-го місця (його зайняв поляк Анджей Клопотовський – прим. автора), яке слугувало пропуском до фіналу, лише на 0,2 секунди.

Золоту нагороду тут здобув американець Вільям Малликен, який випередив на 0,6 с японця Єсіхіко Осакі. Успіх спортсменам принесла нова техніка плавання – брас з «пізнім» вдихом, яку…перейняв та модернізував наш герой. Це принесло йому справжній світовий успіх: у 1962 році на чемпіонаті Європи у Лейпцигу Прокопенко здобув «золото» на своїй коронній дистанції, а через два роки (1964) на 100-метровці двічі бив світові рекорди.

Головним же іспитом дворіччя стали XVIII Літні Олімпійські ігри у столиці Японії Токіо, на які українець відправився у ролі одного з головних фаворитів.

Ian O’Brien of Australia, set a word record when he won the 200 metres breaststroke gold medal at the 1964 Tokyo Olympic Games. O’Brien world mark with a time of 2:27.8. Georgy Prokopenko (USSR); silver. (AP Photo)

За нагороди українець конкурував з досвідченим Честером Джастремски із США – володарем трьох останніх рекордів на дистанції 200 метрів, якому на батьківщині пророкували впевнену перемогу. Водночас ще у кваліфікації заявив про себе 17-річний Іан О’Браєн з Австралії.

Битва за нагороди тривала практично всю фінальну дистанцію, і лише на останньому її проміжку австралійський вундеркінд зумів випередити нашого земляка, фінішувавши з новим рекордом, а американець задовольнився лише «бронзою». Сталося це 15 жовтня 1964 року.

Цікаво, про після завершення змагань Джастремски вирішив зав’язати зі спортом. Не надто довго протримався й австралієць, для цього успіх у Токіо став найзначимішим у кар’єрі.

Прокопенко, який у складі збірної СРСР з плавання на Олімпіаді був найстаршим, також взяв участь в естафеті 4х100 метрів вільним стилем, але тут «червоні» зупинилися за крок від п’єдесталу – 4 місце.

Після завершення кар’єри легендарний плавець працював у львівській школі плавання «Динамо» та на кафедрі фізичного виховання Національного університету імені Івана Франка.

У 50-літньому віці брав участь у першості серед вишів Львівської області — переміг на двох дистанціях.

Георгій Прокопенко відійшов у засвіти 5 травня 2021 року на 84-ому році життя.

Поховали відомого спортсмена на 21 полі Личаківського цвинтаря у Львові.

 

Олег Дубина

Перейти до вмісту