Ви тут:
Суспільство Україна 

Тільки з РФ на постійній основі проти України працюють близько 7 тис. співробітників спецслужб, – Іван Баканов

Тільки з території Російської Федерації розвідувально-підривною діяльністю проти України на постійній основі займаються близько 7 тис. співробітників спецслужб РФ. Про це голова Служби безпеки України Іван Баканов заявив, виступаючи на Всеукраїнському форумі «Україна 30», який був присвячений темі безпеки.

«Сьогоднішня Росія по своїй суті є державою-спецслужбою. І будь-який напрям зовнішньої політики РФ – не класична дипломатія, а комплекс спеціальних операцій. Лише по Україні з території Росії працюють близько семи тисяч співробітників. Це, скажімо так, «офісні працівники», – зазначив Іван Баканов.

Він пояснив, що метою такої підривної роботи є не тільки підтримка ресурсами збройного конфлікту на сході, а системне перешкоджання зміцненню національної безпеки нашої країни. Воно, зокрема, проявляється у створенні агентурних мереж, зриві міжнародної допомоги, провокації масових протестів і активній пропаганді.

Також голова СБУ зазначив, що російські спецслужби змінили підхід до вербування. І тепер намагаються залучити до співпраці не лише високопосадовців, а й більш широке коло громадян України.

Водночас інший фактор, який слід враховувати – розгортання Збройних сил РФ вздовж кордону. За даними СБУ, бойовий і чисельний склад ударного угруповання сягає близька 100 тисяч осіб.

Іван Баканов підкреслив, що серед усіх безпекових загроз, які постають перед сучасною Україною, саме РФ є визначальною. І з часом її розвідувально-підривна діяльність навряд чи суттєво знизиться.

«Перед нами будуть нові виклики. Але Служба безпеки України до них готова. Бо ми вже 7 років успішно протидіємо Росії в цій гібридній війні», – заявив Іван Баканов.

Наприклад, тільки протягом 2020 року СБУ припинила діяльність 5 агентурних мереж, затримала 12 агентів російських спецслужб і нейтралізувала 600 кібератак на державні ресурси.

Також спецслужба запобігла 7 терактам і затримала 10 осіб, причетних до їх підготовки. За її матеріалами, винесено 192 судові вироки за терористичну діяльність і посягання на цілісність України.

Тож, на думку голови СБУ, враховуючи всі загрози перед Україною, слід зважено і фахово підійти до реформи Служби.

«Безпеку може дати лише сила. І у випадку України ця сила – в єдності. Тільки єдність дозволить нам виграти у гібридній війні з таким досвідченим ворогом. І повернути наші території», – підкреслив Іван Баканов.

Перейти до вмісту