Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Smart простір у Козельщинській громаді відвідала народний депутат

Народний депутат, заступник голови фракції Слуга Народу Євгенія Кравчук сьогодні відвідала Smart простір у Козельщині.

Про це депутатка написала на своїй сторінці у фейсбуці.

На території Smart простору у Козельщині проходять екскурсії, тематичні лекції. Також  тут працюють культурно-освітні локації, де періодично проходять тематичні квести.  У Smart просторі функціонують десятки програм та проєктів.

“Тут, у Козельщині, без державних програм та законодавчих змін стару сільську двоповерхову бібліотеку перетворили на громадський культурно-освітній Smart Простір. У приміщені багато світла і простору для проведення лекцій та майстер-класів. А сучасна читальна зала з прекрасним вибором української та світової літератури, інтенровані системи для прослуховування аудіокниг. Приємно,що все це до послуг місцевих мешканців, до того ж безкоштовно”, – зазначила Євгенія Кравчук.

Нагадаємо, Smart простір в оновленому приміщенні Козельщинської центральної районної бібліотеки імені Олеся Гончара відкрив Благодійний фонд Миколи Сушка Smart Foundation у 2019 році. Перетворення бібліотеки тривали протягом 9 місяців із грудня 2019 року. Smart простір  оснастили зручною навігацією, установили локери, бібліотечну картотеку, стійку адміністратора, повітряну теплову завісу. Тут з’явилися нові елементи декору та інтер’єру, але були збережені й автентичні частини оригінального оздоблення, фрагменти плитки підлоги, датованої минулим століттям, та ліпнини навколо входу, пише kozvisti.org.ua.

Перший поверх бібліотеки облаштований для людей з особливими потребами: спеціальний вхід із пандусом, розширені входи у кімнати, якісний мультимедійний зв’язок із головною конференц-залою та підготовлена належним чином вбиральня.

Простір, освітлений діодними лампами, схожими на ті, які використовують у галереях для експозиційного світла. Стіни декоровані зручними поличками для мінівиставок. Тут розташовуються спеціальні підвіси, призначені для виставок сучасних місцевих та відомих в Україні митців.

Також користувачі бібліотеки мають новий затишний куточок для перерви між улюбленими заняттями за філіжанкою кави в Кава-point локації. Вона обладнана необхідними санітарно-технічними приладами й має загальні правила користування, які допомагають простору бути зручним і придатним для всіх відвідувачів.

У глибині приміщення розташоване нове книгосховище — надійне, просторе, сухе та світле місце з необхідною температурою та вентиляцією для збереження оновленого книжкового фонду бібліотеки.

Головна читальна зала тут трансформувалося до невпізнання: яскраві акценти в інтер’єрі, зручне розташування книжкових стелажів, окремий стенд із книжковими бестселерами, що постійно поповнюється примірниками найновіших книжок. У залі безліч місць для читання улюбленої літератури на дивані або на м’якому подіумі, для індивідуальних занять і роботи з книгою за столом.

По периметру всього приміщення встановлені розетки, щоб можна було заряджати свій мобільний телефон або ноутбук. Ергономічні меблі, потужна акустична система, найновіше технічне обладнання та планшети для прослуховування аудіокниг у навушниках.

Є тут і кімната для заходів у невеличких групах, яка знаходиться навпроти читальної зали. Вхід у приміщення спеціально розширений під потреби людей з обмеженими можливостями.

На стіні розташована маркерна дошка для зручної роботи і великий екран — можна організовувати перегляд документальних стрічок, онлайн-лекцій, вебінарів, трансляції подій, які відбуваються у лекторії на другому поверсі. Столи оснащені коліщатками та влаштовані таким чином, що можна створити спільне коло для колективної роботи чи дозвілля або відокремитися парами чи усамітнитися та працювати з педагогом, колегою або індивідуально.

На другому поверсі створено яскравий простір для саморозвитку, навчання, позашкільного читання, відпочинку та ігор. У приміщенні зручні мобільні столи, які можна ставити в коло або розсувати для занять, полиці з сучасною дитячою літературою.  Дитяча читальна зала додатково оснащена проєктором та висувним екраном для переглядів освітніх стрічок і презентацій. Також у цьому приміщенні встановлені дві ігрові консолі та зручні крісла-мішки — місця, які вже дуже полюбили юні відвідувачі.

Поряд із дитячою читальною залою — кімната для малят, оснащена ігровими зонами та столиками для майстер-класів. Окремий плюс приміщення — ергономічність меблів. Тут є іграшки, розмальовки та забавки для найменших відвідувачів на час, поки батьки перебуватимуть в інших приміщеннях простору.

Кімната, яка раніше була адміністративним приміщенням, перетворилася на куточок для роботи з електронними носіями інформації, оргтехнікою. Тепер тут можна поєднати процес читання або гри з підготовкою до уроків: роздрукувати на принтері реферат чи роздаткові матеріали для групових занять, відсканувати потрібні сторінки книги та попрацювати за комп’ютером.

У бібліотеці облаштували комп’ютерний клас . Це затишне приміщення, обладнане сучасними комп’ютерами з високошвидкісним підключенням до мережі інтернет та зручними, добре освітленими робочими місцями для комфортної роботи й навчання, виконання домашніх завдань та пошуку інформації.  Книжковий фонд у бібліотеці також оновили — зараз у ньому дуже багато бестселерів.

Також облаштували сучасний лекторій. Це приміщення, оснащене найновішим технічним обладнанням з потужною акустичною системою, медіасистемою, якою можна керувати з планшета чи мобільного пристрою, надсучасною відеокамерою, що здатна передавати онлайн усі події з лекторію в мережу інтернет у найвищій якості, величезним вайтбордом, потужним проєктором з екраном та суфлером для виступів.

Сучасна конференційна зала може розмістити у комфортних умовах до 60 осіб. Добре освітлене приміщення із системою кондиціонування та оновлення повітря при зачинених вікнах, хорошою акустикою для комфортної роботи, проведення зустрічей, лекцій і виступів запрошених спікерів. У лекторії на стелі збережено старовинну ліпнину.

Перейти до вмісту