Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

Скільки солі безпечно споживати: роз’яснення

Сіль – основне джерело натрію, але зловживати ним не можна, щоб уникнути проблем зі здоров’ям. За даними дослідження STEPS у 2019 році, у середньому українці споживали 12,6 г солі на добу. Це більш ніж удвічі перевищує максимально рекомендований рівень, який становить 5 г на добу для дорослої людини та дітей від 11 років.

Про це повідомили у Національній службі здоров’я.

Діти взагалі не повинні їсти багато солі, оскільки їх нирки не до кінця розвинені для її переробки. За даними Національної служби здоров’я Великобританії, дітям у віці від 1 до 3 років слід їсти не більше 2 г солі на день (0,8 г натрію). Дітям від 4 до 6 років – не більше 3 г солі на день (1,2 г натрію); 7-10 років – не більше 5 г солі на день (2 г натрію). Немовлятам до 1 року взагалі рекомендовано споживати менше 1 г солі на день.

“Надмірне споживання солі призводить проблем зі здоров’ям. Таких як підвищення артеріального тиску, серцево-судинних захворювань. Надлишок солі посилює навантаження на нирки.Через це вода затримується у тканинах, що призводить до підвищення ваги”, – наголошують у НСЗУ.

Фахівці розповіли, як зменшити або контролювати споживання солі.

А саме:

– не купуйте готових продуктів із високим вмістом солі. Для цього уважно читайте етикетки та обирайте продукти, у яких вміст солі знижено;
– у деяких продуктах апріори багато солі, тож обирайте їх рідше або взагалі відмовтесь від – анчоусів, бекону, салямі, креветок, солоних закусок, локшини швидкого приготування:
– готуючи їжу для сім’ї, пам’ятайте, що ви плануєте давати її своїй дитині, а дітям потрібен мінімум солі;
– краще сіль додавати в готову страву в тарілці.

Хоча спершу може здатися, що їжа не має смаку без солі, незабаром смакові рецептори звикають до таких змін. І насолода до їжі повернеться. А щоб урізноманітнити смак, додавайте трави до страв або спеції. Також можна приправляти їжу соком лимона, грейпфрута чи апельсина.