Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Про профілактику онкозахворювання у жінок розповіла акушер-гінеколог з Машівки

Рак – це загальне позначення більш ніж сотні хвороб, що можуть вражати будь-яку частину організму. Онкологічне захворювання – це завжди трагедія. Але в наш час добре відомі причини виникнення ракових захворювань, і це дає можливість запобігти приблизно третині нових випадків. При виявленні ракової пухлини на ранніх стадіях можливе успішне лікування.

В Україні – понад мільйон онкохворих пацієнтів і щорічно реєструється понад 130 тисяч нових випадків. Про це розповіла лікар акушер-гінеколог КНП «Машівська лікарня» Машівської селищної ради Наталія Норець.

Значна частина онкологічних захворювань викликана п’ятьма основними факторами ризику: високий індекс маси тіла, недостатнє вживання в їжу фруктів і овочів, відсутність фізичної активності, вживання тютюну і алкоголю. Питома вага характеру харчування в розвитку раку становить 30-35%, куріння-30%, інфекційних (вірусних) агентів – 17%.

Щорічно у всьому світі реєструється ріст кількості онкологічних захворювань у населення. Однією з найпоширеніших форм раку у жінок є рак шийки матки. Це захворювання, яке проявляється у вигляді злоякісного новоутворення плаского і циліндричного епітелію, яким вкриті сама шийка матки і канал шийки матки, що веде в порожнину матки. Всі хвороби шийки матки зачіпають ці два види епітелію. Вони перероджуються з різних причин.

Рак шийки матки посідає друге місце за рівнем поширеності після раку молочної залози і лідирує за рівнем смертності від раку серед жінок.

Пік захворюваності припадає на вік 48-55 років. Однак в останні роки відзначається зростання появи раку у молодих жінок репродуктивного віку. Це пов’язано з поширенням інфікування вірусом папіломи.

Цей вірус може себе ніяк не проявляти, а може бути виражений у вигляді кондилом і папілом на зовнішніх статевих органах, навколо анального отвору і на шийці матки. У вірусу папіломи людини дуже багато типів. Серед них є і практично безпечні, й ті, що можуть спровокувати рак. Тому при виявленні патології шийки матки рекомендується дослідження на вірус папіломи людини.

Ризик захворювання, крім цього, підвищують також такі фактори, як куріння, ранній початок статевого життя, часта зміна статевих партнерів, аборти.

На ранніх стадіях симптоми виражені слабо. Захворювання може протікати безсимптомно або з мінімальними проявами, такими як міжменструальні кровомазання, кровотечі після статевого акту, водянисті виділення зі статевих шляхів (лейкорея). При появі цих симптомів необхідно терміново звернутися до свого лікаря, оскільки лікування на ранніх стадіях є найефективнішим.

Відсоток виживання протягом п’яти років залежить від стадії захворювання на рак шийки матки: на ранніх стадіях – від 65 до 93%, на більш пізніх – від 15 до 33%.

Основна профілактика – відвідування раз на півроку свого лікаря-гінеколога з обов’язковим проведенням кольпоскопії і ПАП-тесту. Цей тест є «золотим стандартом» у виявленні передракових захворювань і раку шийки матки, а також для диференціальної діагностики запальних захворювань.

Що таке тести і аналізи, знають усі. Про кольпоскопію поінформованість значно менша. Це метод дослідження шийки матки під мікроскопом. Оскільки при звичайному огляді можна побачити тільки грубі зміни, всі інші деталі – тільки за допомогою кольпоскопії. У це дослідження входить забарвлення шийки матки спеціальними рідинами, які виявляють приховані зміни. З підозрілих ділянок береться матеріал для дослідження в лабораторії – проводиться біопсія.

Без кольпоскопії огляд вважається неповноцінним і неінформативним. Адже більшість загрозливих змін без цього методу виявити неможливо.

Колоноскопія – це огляд і оцінка стану внутрішньої поверхні товстої кишки за допомогою спеціального зонду. Рекомендована кожні 5-10 років починаючи з 50-річного віку.

Цитологічне дослідження мазка (діагностика захворювань шийки матки) варто проводити кожні 2-3 роки, починаючи з 21-річного віку.

При виявленні патології, а саме дисплазії легкого ступеня, лікування найкраще проводити лазером. При більш глибоких змінах проводяться хірургічні втручання в онкоцентрах. Найсучаснішим методом у лікуванні доброякісної патології шийки матки є лазерна вапаризація.

Рак – не вирок! При своєчасній діагностиці, завдяки можливостям сучасної медицини, він повністю виліковний.

 

Перейти до вмісту