Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Полтавська торгово-промислова палата налагоджує співпрацю з Грузією та ініціює створення “Торгового дому України”

Президент Полтавської торгово-промислової палати Володимир Борисенко та представники Комітету з питань туризму, культури та інновацій при Полтавській торгово-промисловій палаті відвідали Грузію. Метою поїздки стало вирішення нагальних питань експорту продукції на кавказький та євроазіатський ринки для виробників Полтавщини. Також домовилися про створення нового проєкту з пілотною назвою «Торговий дім України».

Про це розповів президент Полтавської торгово-промислової палати Володимир Борисенко під час пресконференції в ОКІА «Новини Полтавщини».

“Першим блоком поїздки було доручення наших провідних підприємств Крюківського Вагонобудівного заводу, Кременчуцького сталеливарного заводу та групи компаній ТАС. Зараз є велика проблема у промисловості: вони вміють і можуть робити свою продукцію, але мають складнощі з її збутом”, – зазначив він.

Щоб налагодити співпрацю, полтавці провели зустрічі в кількох Департаментах залізничних автошляхів Грузії, з керівництвом та власниками електровагоноремонтного заводу у Тбілісі, а також вагонобудівної компанії Грузії.

“Ми провели перемовини і з’ясували, що кілька років тому, дійсно, в Грузії закуповувалася продукція, яка виробляється нашими підприємствами. Але зараз така співпраця практично відсутня. Причиною стало те, що перед проведенням тендерних закупівель грузинські дороги вимагають банківську гарантію (або банку Грузії, або європейського банку). Для наших підприємств це досить довго і дорого”, – розповів Володимир Борисенко.

Тому вирішили та території Грузії реалізувати пілотний проєкт і створити “Торговий дім України” для успішної реалізації продукції наших підприємств не лише на території Грузії, а й ближніх країн: Азербайджану, Казахстану, Узбекистану.

“Також спільно з вагонобудівною компанією Грузії ми підписали меморандум про співпрацю в напрямку можливої участі наших компаній в тендері на закупівлю вагонів не лише в Грузії, а й в інших країнах. Тобто: українські коплектуючі (зокрема сталеливарна продукція) можуть бути привезені на територію Грузії і там уже збиратися у вагон, з відповідними сертифікатами”, – зауважив президент Полтавської торгово-промислової палати.

Під час візиту зустрілися полтавці і з представниками торговельних майданчиків та великих підприємств, які мають понад 200 магазинів на території Грузії.

“Вони також відзначили, що останнім часом української продукції стало менше. Хоча п͑ять-шість років тому вона фактично складала 70%. А зараз десь лише 20%. Тому грузинські колеги підтримали ідею створення торгового дому, який допоможе в реалізації продукції на ринках Грузії та ближніх країн”, – сказав Володимир Борисенко.

Самі ж президенти Торгово-промислової палати Грузії та Торгово-промислової палати Аджарії запропонували розробити необхідний пакет документів для створення українсько-грузинської торгово-промислової палати з метою просування наших товарів, робіт та послуг.

“Ми підтримали цю ідею. Її також підтримала і Торгово-промислова палата України. Я вважаю, що і підприємства Полтавщини її підтримають. Тому найближчим часом ми презентуємо торгівельну палату Українсько-грузинську. Ми підписали з цього приводу меморандум з Торгово-промислової палати Аджарії та позначили шляхи розвитку наших взаємовідносин”, – повідомив спікер.

Також він розповів, що Полтавська торгово-промислова палата започаткувала нове направлення – туризм: створили спеціальний комітет, який розробив маршрути Полтавщини. Їх презентували у Грузії.

“Полтавщина і Грузії – історично близькі регіони. На території Грузії тривалий час жила і працювала Леся Українка. А на території Полтавщини, у Миргороді, працював Давід Гурамішвілі, де він і похований. Наразі в Миргороді діє музей. Тому ми презентували в Асоціації туризму Грузії та в Аджарській Асоціації туризму маршрути, які будуть цікаві для грузинського туриста”, – зазначив Володимир Борисенко та додав, що Торгово-промислова палата також розпочала підтримку соціально-культурних проєктів. Одним з таких є Міжнародний конкурс “Змагаємося за нове життя, присвячений пам’яті Лесі Українки.

Підсумовуючи розмову, президент Полтавської торгово-промислової палати наголосив: їх організація завжди відкрита для бізнесу, ЗМІ, органів влади та запросив до співпраці.

Перейти до вмісту