Ви тут:
Медицина Освіта Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Полтавщина отримає 18 тисяч доз вакцини Pfizer для імунізації вчителів та медиків

Наступного тижня Полтавська область отримає ще 18 тисяч доз вакцини Pfizer-BioNTech для вакцинації педагогічних і медичних працівників, які за різних причин не встигли це зробити раніше.

Про це йшлося 13 травня на онлайн-нараді з питань важливості вакцинації освітян від COVID-19 та особливостей проведення ЗНО в 2021 році в умовах епідемії коронавірусної хвороби, повідомили у Полтавській ОДА.

Перший заступник голови Полтавської облдержадміністрації Дмитро Лунін наголосив на важливості вакцинації педагогічних працівників регіону.

“Щеплення – це єдиний шлях для подолання пандемії. У Полтавській облдержадміністрації сформовані списки тих, хто бажає провакцинуватися. Серед освітян першу дозу вакцини отримали 2258 осіб. Інші галузі показують дуже гарні показники з вакцинації. І медики, і соцпрацівники, і люди старшого покоління щеплюються охочіше, – зазначив Дмитро Лунін. – Але має бути навпаки, адже педагоги працюють у великих колективах, мають багато контактів, працюють із дітьми, які швидше розповсюджують вірус. Вчителі, так само як медики, – у небезпеці й мають бути зацікавленні у щепленні від коронавірусу”.

Директор Департаменту освіти і науки ОДА Віта Ковальська розповіла, що імунізація освітян дуже актуальна наприкінці навчального року, перед початком ЗНО та вступної кампанії 2021.

“Ініціатива Міністра освіти і науки України щодо вакцинації педагогів, які залучені до проведення ЗНО, була підтримана. Ми склали списки всіх освітян, які мають намір вакцинуватися, а також тих працівників, які залучені до ЗНО, – розповіла Віта Ковальська. – Станом на 12 травня загальна кількість працівників освіти Полтавщини становить 41606, 2258 із яких вакциновані. До ЗНО будуть залучені 3140 педагогів, 551 із них вакциновані. Для проведення безпечного оцінювання знань та сезону оздоровлення дітей, треба продовжувати роботу з вакцинації педагогів”.

Директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак розповів про рівень розповсюдження хвороби у Полтавській області.

“Щоденно в регіоні виявляємо понад 300 нових випадків COVID-19, крім того 20% населення не звертаються за допомогою. Багато людей помирає від цієї недуги. Нині 635 осіб лікуються у стаціонарах, у палатах інтенсивної терапії перебуває 151 людина, 64 підключені до ШВЛ, – розповів Віктор Лисак. – У 2020 році ми майже не реєстрували COVID-19 серед дітей, але нині кількість хворих дітей збільшується. Полтавська область подолала третю хвилю захворюваності, в регіоні були зафіксовані британський і південноафриканський штами. Нині направлені зразки на виявлення індійського штаму, адже він уже зафіксований у Європі. Усі ці штами відрізняються великою контагіозністю, тому дуже важливо попередити розповсюдження хвороби завдяки щепленням”.

Координатор-логіст вакцинації на Полтавщині, лікар-імунолог обласного центру дитячої імунології Ольга Бастаногова детально розповіла педагогам про вакцини, які використовують в Україні та чим вони відрізняються.

“В Україні використовують три вакцини: CoviShield від AstraZeneca, Comirnaty від Pfizer-BioNTech, CoronaVac від Sinovac. Усі вони якісні, мають дозволи ВООЗ, усі можуть бути в паспортах вакцинації, – розповіла Ольга Бастаногова. – Із 1 липня буде розроблений сертифікат вакцинації і туди вноситимуть усі три вакцини одразу після введення другої дози”.

Нагадаємо, на 13 травня у Полтавській області лабораторно підтвердили 307 нових випадків захворювання на коронавірусну інфекцію. Протягом 12 травня в Україні проти коронавірусної інфекції вакцинували 20 386 людей. Найбільше вакцинованих проти COVID-19 у Києві, Дніпропетровській, Київській, Львівській, Харківській та Полтавській областях.

Фото: Полтавська ОДА

 

Перейти до вмісту