Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

НСЗУ підбила підсумки підписання договорів з лікарнями за програмою медичних гарантій на 2021 рік

В цілому фінансування медицини у ПМГ-21 збільшене. Якщо у квітні 2020 року «первинку» профінансували на 1,48 млрд грн, то у квітні 2021 року ця сума зросла до 1,6 млрд грн.

Про це повідомив голова Комітету з питань здоров’я нації, голова тимчасової робочої групи з питань реформування системи охорони здоров’я Михайло Радуцький.

“На жаль, це збільшення не наздоганяє динаміку ключових економічних показників. Наприклад, середня зарплата у країні за рік зросла на 15-20%”, – сказав Радуцький.

В умовах обмеженого фінансування НСЗУ намагається використовувати кожну копійку максимально ефективно. І це абсолютно правильно. Наприклад, у тарифі для центрів екстреної медичної допомоги запроваджений коефіцієнт в залежності від епідеміологічної ситуації у регіоні.

Важлива новація – з 1 квітня збільшується обсяг інформації, яку медичні заклади повинні подавати для електронного документообігу. Це одна з умов укладання договорів ПМГ-21.

“Президент постійно наголошує на необхідності діджиталізації країни. Нещодавно під час онлайн-зустрічі з керівником компанії Microsoft Володимир Зеленський заявив: пріоритетна ціль української влади – за 2,5 роки перевести всі державні послуги в онлайн та діджиталізувати основні державні процеси”, – зазначив Михайло Радуцький.

Електронна система охорони здоров’я дозволить побачити достовірну інформацію про кількість пацієнтів, про їхні діагнози, про надані медичні послуги, про справжні витрати держави на надання медичної допомоги.

“Як народний депутат я неодноразово звертався до МОЗ щодо отримання різних статистичних даних. Як правило, актуальна і деталізована інформація у міністерства відсутня. Діджиталізація – це єдиний шанс виправити ситуацію. Ще один плюс електронної системи – прозорість та контроль, можливість оперативно перевіряти дані. Вдумайтесь, 450 лікарень подали до НСЗУ неправдиві дані щодо наявності медичного персоналу. Коли вся інформація буде внесена до електронного документообігу, маніпулювати даними стане набагато складніше”, – наголосив Радуцький.

Перейти до вмісту